open-navfaktor-logo
search
Bosanski Brod
Poginuo jedan radnik u eksploziji u Rafineriji nafte
Uzrok eksplozije još nije poznat, a otvorena je istraga o njoj
10.10.2018. u 08:20
get url
text

Jedna osoba je poginula, a devet je povrijeđeno u eksploziji koja se desila u krugu Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu u utorak oko 21.30 sati, javlja Anadolu Agency (AA). Ovu informaciju potvrdila je u izjavi za Anadolu Agency (AA) Dragana Kerkez, glasnogovornica Policijske uprave Doboj.

-Jedna osoba je poginula, a devet je povrijeđeno u nesreći koja se dogodila u Rafineriji nafte. Od devet povrijeđenih, troje je otpušteno na kućno liječenje, dok je šest osoba prevezeno na dalje pretrage u bolnicu u Doboju - kazala je Kerkez.

Uzrok eksplozije još nije poznat, a otvorena je istraga o njoj. Uviđajem na mjestu nesreće rukovodi dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj zajedno sa pripadnicima PU Doboj, nakon čega će biti poznato više informacija, rekla je Kerkez.

FOTO: AA

Požar, koji je buknuo nakon sinoćnje eksplozije i vidio se čak iz susjedne Hrvatske, iz Slavonskog Broda na lijevoj obali rijeke Save, ugasili su vatrogasci.  Rano jutros, u Bosanskom Brodu je maglovito vrijeme, te je mjesto nesreće slabo vidljivo izvan kruga Rafinerije. Fotografisanje postrojenja Rafinerije nije dozvoljeno. Na ulicama se sretne tek pokoji stanovnik ovog mjesta na sjeveru BiH, na samoj granici sa Hrvatskom.

O detaljima nesreće javnosti bi danas trebalo da se obrate nadležni iz općine Bosanski Brod. 

Rafinerija nafte brod je jedina kompanija za preradu nafte i proizvodnju naftnih derivata u Bosni i Hercegovini. Osnovana je krajem 19. vijeka. Za vrijeme SFRJ bila je u državnom vlasništvu i doživjela najveću ekspanziju i širenje proizvodnje. Privatizovana je 2007. godine. Djeluje u okviru Optima grupe koja je u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.