open-navfaktor-logo
search
Smirivanje tenzija
Poginulo najmanje 20 vojnika: Kina i Indija dogovorile mirno rješenje pograničnog sukoba
Kina je saopćila da je sa Indijom dogovoreno mirno rješenje pograničnog sukoba u kojem je ubijeno više desetaka vojnika s obje strane, javlja Andolu Agency (AA).
17.06.2020. u 13:28
get url
text

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Kine Zhao Lijian je na redovnoj press konferenciji govorio o situaciji na kinesko-indijskoj granici. On je kazao da je sukob uslijedio nakon provokacije i napada indijskih vojnika.

- Od Indije tražimo da se pridržava našeg kompromisa, da disciplinira granične jedinice kako ne bi prelazile granicu i otežavale situaciju jednostranim djelovanjima i provokacijama - kazao je Lijian.

U jučerašnjem sukobu indijskih i kineskih vojnika u provinciji Ladakh, na sjeveroistoku Indije, poginulo je najmanje 20 indijskih vojnika. Agencija ANI javila je kako je tokom procesa pokušaja smanjivanja tenzija u dolini Galwan, u Ladakhu, došlo do intenzivnog sukoba između indijskih i kineskih snaga te da je bilo stradalih.

Kako su indijski izvori naveli, u sukobu je poginulo 20 indijskih vojnika, među kojima je i jedan oficir. Riječ je o najintenzivnijem sukobu između dviju zemalja u posljednjih 45 godina. Indijska vojska je saopćila kako je jutros na indijskoj strani poginuo oficir i dvojica vojnika. Do povećanog broja preminulih došlo je nakon smrti teško povrijeđenih osoba.

Agencija ANI javila je i kako su 43 kineska vojnika poginula ili su teško ranjena, dok Kina nije uputila nikakvo saopćenje o tome da li je bilo poginulih vojnika. Ministarstvo vanjskih poslova Indije je ranije saopćilo kako je do sukoba došlo zbog pokušaja Kine da jednostrano promijeni status quo u tom području te da su obje strane pretrpjele gubitke. Provincija Ladakh nalazi se na granici između Kine i Indije, koje su nuklearne sile.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.