open-navfaktor-logo
search
Zakazao sistem
Podžić: Utvrdit će se odgovornost za nestanak oružja iz Pazarića
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić (DF) nije danas mogao reći ništa konkretno kada je u pitanju nestanak naoružanja iz Centra za osnovnu obuku Pazarić Oružanih snaga BiH sve dok se ne okonča istraga, ali je najavio da će se utvrđivati odgovornost.
17.02.2021. u 13:45
get url
text

Podžić je naglasio da se osjeća odgovorim kao rukovodilac te institucije kada se u Oružanim snagama dese ovakve stvari koje vode istražni organi, ali disciplinski postupak će se voditi kako bi se utvrdilo gdje je sistem zakazao.

Odbacio je navode medija da se ništa konkretno nije učinilo na ranijim slučajevima nestanka oružja, iznoseći egzaktne podatke na koji način su odgovorni kažnjeni disciplinskim kaznama te je najavio da će javnost biti informirana o svemu nakon što za to istražni organi daju dozvolu.

Na pitanje kako je moguće da nestaje naoružanje iz kasarni, odgovorio je da kada bi to znao odmah bi poduzeo konkretne mjere, ali je očito moguće i dešava se zbog čega će se ispitati sve osobe u lancu odgovornosti, od njega do vojnika koji je bio na straži. U Centru za osnovnu obuku Pazarić Oružanih snaga BiH 11. februara prilikom obavljanja redovnih aktivnosti, utvrđeno je da je na ulazu oštećena sigurnosna plomba.

U skladu s procedurama izvršena je vanredna inventura kada je utvrđen nedostatak određene količine kratkog naoružanja, a o svemu su obaviješteni nadležni organ unutrašnjih poslova, Tužilaštvo BiH po čijem nalogu je angažirana i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). O aktuelnom stanju u sektoru odbrane u Bosni i Hercegovini Podžić je danas u Sarajevu razgovarao sa članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, a sastanku su prisustvovali i drugi najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Ministar je napomenuo da su članovima Komisije prezentirali probleme s kojima se susreću te su ih informirali o realiziranim ciljevima u prošloj godini, a zatražili su i pomoć od tog parlamentarnog tijela u rješenju njihovih problema. Predsjedavajući Zajedničke komisije Asim Sarajlić (SDA) potvrdio je da se parlamentarni nadzor nad Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama vrši kontinuirano te su razgovarali o brojnim izazovima i otvorenim pitanjima poput uvjeta u kojima rade te o reformama koje se provode, ali i o nestanku oružja i vojne i opreme.

Pohvalio je rad Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH koji neprestano pomažu i civilnim strukturama, a odmah su odgovorili i na zahtjeve da se pomogne u montiranju šatora za migrante u Unsko-sanskom kantonu. Dopredsjadavajuća Zajedničke komisije Dušanka Majkić (SNSD) iznijela je podatak da više od pet godina nije bilo ovakvog sastanka niti su, tvrdi, parlamentarci imali priliku dobiti odgovore, a njihova obaveza je da vrše nadzor nad tim institucijama.

Smatra da se Komisija treba obavještavati o svemu što se događa i posebno o nestanku naoružanja iz Centra za osnovnu obuku Pazarić Oružanih snaga BiH jer je u pitanju najveći budžetski korisnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.