- I ove godine, pored pandemije i ograničenih finansijskih sredstava, Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) svoj petnaesti rođendan dočekuju s dobrim rezultatima, koji su prepoznati u zemlji i kod naših partnera – ocijenio je ministar odbrane BiH Sifet Podžić u razgovoru za Fenu povodom Dana OSBiH i 15. godišnjice njihovog formiranja.

U osvrtu na temeljne zadatke u sklopu misije OSBiH, prioritetnim je ocijenio obuku i osposobljavanje njihovih pripadnika, odnosno realizaciju četiri ključna projekta koji su u funkciji evroatlantskog integracijskog procesa i ostvarivanja višeg stepena interoperabilnosti sa oružanim snagama zemalja-članica NATO-saveza.

Kada se radi o saradnji s NATO-om, Podžić u prvi plan ističe realizaciju obaveza iz Programa reformi, od čeka su 72 zadataka u nadležnosti odbrambenog sektora, uz još 16 zajedničkih zadataka s drugim institucijama BiH.

Na upit o tome u kojem su obimu te obaveze realizirane, ministar odbrane sa zadovoljstvom konstatira kako je do izvještajnog perioda prema NATO-u, i pored spomenutih poteškoća, više od 70 posto tih obaveza realizirano.

- Suštinske obaveze institucija odbrane iz dokumenta Programa reformi uključuju implementaciju Pregleda odbrane i u njegovom sklopu Plana modernizacije OSBiH za period 2017-2027. – pojašnjava Podžić, navodeći kako je u tu svrhu nužno osigurati mnogo veća finansijska sredstva (Plan modernizacije podrazumjeva ulaganje od 500 miliona KM tokom spomenutog desetogodišnjeg perioda).

Nadalje, a u kontekstu realizacije Partnerskih ciljeva saradnje s  NATO-om, potcrtava kako je analiza na tom planu izvršena sredinom oktobra te da bi uskoro trebala uslijediti ocjena njihove implementacije.

Treći program saradnje s NATO-om tiče se operativnih sposobnosti s ciljem postizanja interoperabilnosti jedinica OSBiH koje su deklarisane za NATO-vođene misije, te podrazumjeva određen stepen obučenosti i opremljenosti za izvršenje zadataka u sklopu tih misija.

U vezi s tim, ministar Podžić podsjeća kako je, pored određenog broja jedinica koje su ranije osposobljene u skladu sa konceptom Operativnih sposobnosti, u septembru na poligonu Manjača prvi put izvršeno ocjenjivanje Bataljonske grupe lake pješadije OSBiH. (NEL-1, ocjenjivanje u skladu s NATO procedurama)

Po njegovim riječima, predviđena su još dva ciklusa ocjenjivanja po NATO konceptu Operativnih sposobnosti do 2023. godine, kada će Bataljonska grupa lake pješadije biti u NATO bazenu Zajedničkih snaga spremnosti (Pool of Forces and Capabilities), a što podrazumijeva određene kapacitete i standarde, odnosno obučenost, interoperabilnost i sposobnost da zajednički djeluju u sklopu multinacionalnih jedinica u NATO vođenim operacijama.

Ministar Podžić je izričit kako se radi o planskim aktivnostima, kakva je bila i nedavno uspješno izvedena Bilateralna vježba oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, a u vezi s čime su se u javnom prostoru pojavili različiti komentari.

- Ponosan sam na činjenicu da smo te aktivnosti realizovali, pogotovo što je NEL-1 ocjenjivanje Bataljonske grupe lake pješadije OSBiH jedan od partnerskih ciljeva iz Programa reformi – kazao je, podsjećajući kako je sve realizirano uz pomoć NATO-štaba Sarajevo i EUFOR-a, koji su snažno angažirani na planu obuke OSBiH, te u složenim okolnostima Covid pandemije. 

Četvrti program odnosi se na unapređenje edukacije u odbrambenom sektoru, koji se uspješno odvija od 2019. godine, te nudi mogućnost da se uz pomoć NATO timova izvrši revizija sistema karijere u OSBiH, s fokusom na učenje engleskog jezika.

Kada se radi o sudjelovanju u operacijama podrške miru, Podžić podsjeća kako OSBiH već 20. godinu uspješno sudjeluju u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU-a (Etiopija, Eritreja, Irak, Afganistan, Кongo, Mali, Centralnoafrička Republika), te da su u tim misijama trenutno angažirana 74 pripadnika OS.

U vezi s tim, ističe kako su bh. vojnici, podoficiri i oficiri temeljni resurs odbrambenog sistema, koji su nesebičnim angažmanom višekratno pokazali da su i u najtežim uvjetima postojani, profesionalno osposobljeni i spremni da odgovore na najteže izazove.

Također, podsjeća da je u toku ove godine učinjen mali, ali značajan korak na popravljanju statusa vojnog personala, minimalnim povećanjem plaća pripadnicima OSBiH s najnižim koeficijentom (vojnicima i podoficirima), a što, kako navodi, nije dovoljno te da se na tome i nadalje treba angažirati.

Radi održavanja operativne gotovosti OSBiH kontinuirano se vrši zanavljanje vojnog personala, te su od 423 novoprimljena vojnika obuku završil 132 s kojima su, u međuvremenu, sklopljeni ugovori o profesionalnoj vojnoj službi.

Istovremeno, proizvedeno je 47 novih podoficira i 74 oficira, s kojima su, također, sklopljeni ugovori, a u toku je školovanje još 36 oficira s kojima će uskoro biti sklopljeni ugovori o profesionalnoj vojnoj službi.

- U ovoj godini imamo i 27 kadeta i kadetkinja koji su završili vojno školovanje u inozemstvu, a pored toga, više od 250 kadeta se trenutno nalazi na školovanju izvan zemlje – naveo je Podžić, referirajući se na pitanje podmlađivanja, odnosno kadrovsko zanavljanje u redovima OSBiH.

Usto, navodi kako su pripadnici OSBiH i u godini na izmaku bili angažirani u segmentu pomoći civilnim strukturama, uključujući mjere i aktivnosti koje su poduzete na sanaciji posljedica pandemije koronavirusa, te sudjelovanje u gašenju požara na više lokaliteta i u zaštiti od poplava kao i dezinfekciji određenih javnih objekata i osiguranju veće količine materijalno-tehničkih sredstava na ime logističke podrške određenim državnim, privrednim subjektima, zdravstvenim ustanovama i drugim organizacijama.

OSBiH su i u 2020. godini održale kontinuitet procesa deminiranja u kojem sudjeluju u omjeru višem od 30 posto i pored poteškoća koje su posljedica aktuelne pandemije, ali i administrativnih zapreka, odnosno kasne uspostave Vijeća ministara BiH i kašnjenja u izdavanju akreditacije Deminerskom bataljonu OS.

U segmentu opremanja načinjen je iskorak, te su OSBiH u tekućoj godini ‘bogatije’ za 116 novih, uglavnom terenskih vozila, ukupne vrijednosti od oko sedam miliona KM, a planirana je nabavka još 85 vozila za potrebe OS.

Podžić naglašava kako je u 2020. godini pokrenut proces elektronskog planiranja nabavke roba i usluga, čime će se osigurati mnogo viši nivo transparentnosti i efikasnosti u snabdijevanju.

Također, ističe kako je u segmentima opremanja i obuke prisutna u značajnoj mjeri pomoć i podrška partnerskih zemalja, koje su u OSBiH prepoznale instituciju u koju vrijedi ulagati, te su na bilateralnoj osnovi ostvareni veoma značajni pomaci.

- Uz pomoć Vlade Ujedinjenog Kraljevstva (UK) OSBiH su, za sada, dobile tri nove ambulante u kasarni Kozara u Banjoj Luci, u Dubravama u Tuzli, u Rajlovcu u Sarajevu, a uskoro očekujemo i četvrtu ambulantu u kasarni Božan Šimović u Čapljini - podsjeća ministar odbrane BiH.

Dodaje kako je uz pomoć Vlade Sjedinjenih Američkih Država ranije dogovorena nabavka četiri nova helikoptera, projekat vrijedan 38 miliona dolara, a u toku ove godine realizirana još jedna američka donacija, odnosno isporuka 14 novih specijaliziranih višenamjenskih vozila (HMMWV) Humvee za potrebe OSBiH, čime je zaokružena donacija od 24 vozila Humvee iz 2017., odnosno 20 vozila, isporučenih 2019. godine, a čija je ukupna vrijednost oko devet miliona dolara.

U skladu sa Sporazumom o vojno finansijskoj pomoći Vlade Republike Turske donirani su rezervni dijelovi za remont helikoptera u posjedu OSBiH u iznosu od oko 1,5 miliona dolara, a aktuelan je i obimniji ugovor koji će sklopiti Vijeće ministara BiH s turskom vladom u svrhu opremanja i modernizacije OSBiH.

U međuvremenu je NR Kina donirala 15 inžinjerijskih mašina ukupne vrijednosti od oko 2,4 miliona KM, čime su značajno ojačani kapaciteti Inžinjerijskog bataljona OSBiH.

Odgovarajući na upit u vezi s rješavanjem pitanja vojne imovine, Podžić navodi kako se taj proces, nažalost, ne odvija željenom dinamikom, te da je dosad 31 perspektivna lokacija od ukupno 57 uknjižena na Bosnu i Hercegovinu.

Na upit u vezi s rješavanjem viškova naoružanja, mina i minsko eksplozivnih sredstava (MiMES-a), odgovara kako je u tom procesu postignut značajan napredak, te da je preostalo oko 5.000 tona municije i oko 40.000 komada naoružanja, čime će taj proces biti okončan.

Navodi i kako je ostvaren napredak na planu obilježavanja malog i lakog naoružanja, kao i osiguranju i modernizaciji vojnih skladišta u čemu je, također, evidentna značajna pomoć NATO-a i EUFOR-a, te Kraljevine Norveške i drugih prijateljskih zemalja.                  

Fokusirajući se na pitanje finansiranja odbrambenog sektora, ministar Podžić podsjeća kako je budžet za odbranu nedovoljan te da udio vojnih izdataka kontinuirano opada od 2009. do 2020. godine s prosječnih 1,27 GDP-a do ispod 0,9 GDP-a, koliko trenutno iznosi.

- U Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH svjesni smo posljedica koje pandemija Covid-19 donosi, ekonomskog stanja i prioriteta, ali želim napomenuti da spomenuti trendovi datiraju od ranije, te da je država BiH 2017. godine preuzela obavezu da u modernizaciju OSBiH od 2017. do 2027. godine uloži 500 miliona KM. Zato u narednom periodu očekujem mnogo veću podršku kroz povećanje budžeta za odbranu kako bismo mogli izvršavati zadaće i iz Programa reformi BiH, te ujedno osigurati potrebni nivo operativnih sposobnosti OSBiH – kazao je ministar odbrane BiH Sifet Podžić u razgovoru za Fenu.

Podžić je ovom prilikom pripadnicima i pripadnicama Ministarstva odbrane i Oružanih snaga uputio čestitke povodom Dana OSBiH, 1. decembra i 15. godišnjice njihovog formiranja, uz želju da u specifičnim okolnostima pandemije sačuvaju svoje zdravlje i zdravlje svojih porodica te da narednu godišnjicu obilježavaju s još snažnijim i profesionalnijim Oružanim snagama BiH.