open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Podžić sa komandantom EUFOR-ove misije Althea: U BiH ne postoji nijedan razlog za destabilizaciju
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem, sastao se u Sarajevu sa zamjenikom načelnika štaba Vrhovne savezničke komande za Evropu (VCOS) SHAPE, ujedno operativnim komandantom operacije Althea EUFOR, generelpukovnikom Briceom Houdetom.
04.04.2022. u 13:20
get url
text

Teme razgovora ticale su se budućih aktivnosti Oružanih snaga BiH u pogledu deminiranja, saradnje sa NATO-om, te učešća u mirovnim operacijama i unutrašnje političko-sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini. 

Podžić se zahvalio na proaktivnom djelovanju EUFOR-a, u cilju očuvanja sigurnosti u ovo izazovno vrijeme po BiH, te naglasio da ova posjeta još jednom potvrđuje predanost Evrope da se brine o ovoj regiji odnosno zemljama koje su na putu pridruživanja EU. U nastavku razgovora,Podžić je naglasio da EUFOR u velikoj mjeri pomaže izgradnji kapaciteta Oružanih snaga BiH provođenjem obuke i vježbi, a posebno se ističe godišnja vježba EUFOR-a, gdje i OSBiH imaju priliku da rame uz rame sa snagama EU testiraju svoje sposobnosti.

Houdet je istakao je svoju počastvovanost ovim sastankom te prilikom da iznese stav kako se u BiH mnogo radi na očuvanju mira. Također, naglašena je velika predanost kako bi se osigurala nova oprema za Deminerski bataljon OSBiH, da bi se proces deminiranja u BiH uspješno nastavio.  

Generalpukovnik Houdet je obrazložio da je njegova misija osigurati što bolju saradnju i razumijevanje između Brisela i Bosne i Hercegovine, naglašavajući da su njegovi nadređeni ambasadori 27 članica EU-a sa sjedištem u političko sigurnosnom Vijeću EU-a u Briselu.

Sagovornici su se složili da u ovom trenutku obavještajno-sigurnosni podaci pokazuju na to da u BiH ne postoji niti jedan mogući razlog za destabilizaciju i pojavu konflikta. Sigurnosna situacija u BiH je stabilna, a rješavanje unutrašnjih problema stvar je dijaloga, pragmatizma i dobrog liderstva kako bi očuvali sigurno i stabilno okruženje, naglašeno je na kraju sastanka, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.