open-navfaktor-logo
search
Nastavak misije EUFOR-a
Podžić s ambasadorima zemalja pri NATO-u: Ohrabrujuće snažne poruke ključnih članica Saveza
Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa zamjenicima Mirkom Okolićem i Mijom Krešićem u službenu su posjetu primili delegaciju ambasadora vodećih partnerskih zemalja pri NATO-u, na čelu sa stalnom predstavnicom Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u Julianne Smith.
12.09.2022. u 18:06
get url
text
Sifet Podžić i Julianne Smith

Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane BiH, u delegaciji iz Brisela bili su i ambasadori svojih zemalja pri NATO-u, Muriel Domenach iz Republike Francuske, Rudiger Konig iz Savezne Republike Njemačke, David Quarrey iz Ujedinjenog Kraljevstva, Anita Nergaard iz Kraljevine Norveške i Francesco Talo, stalni predstavnik Republike Italije. Sastanku su prisustvovali i američki ambasador u BiH Michael Murphy i komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha.

VEZANI TEKST - Američka ambasadorica pri NATO-u Julianne Smith doputovala u zvaničnu posjetu BiH

Sagovornici su razgovarali o saradnji Sjevernoatlantskog saveza (NATO) s Bosnom i Hercegovinom, njenom putu ka europskim i euroatlantskim integracijama te važnosti daljnje prisutnosti međunarodnih vojnih snaga u BiH. Razgovaralo se i o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Evropi te uticaju te situacije na Zapadni Balkan i BiH.

Ministar Podžić se zahvalio na brojnim projektima podrške koju ove partnerske zemlje pružaju Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Istakao je da je ta podrška posebno važna u trenucima političkog nejedinstva i opstrukcija u samoj zemlji, koje se negativno odražavaju na izdvajanje neophodnih finansijskih sredstva za OS BiH.

On je izrazio nadu da će međusobna vojna saradnja postati još intenzivnija, kako kroz NATO-ovu Inicijativu za izgradnju odbrambenih kapaciteta, koja podrazumijeva daljnji razvoj sposobnosti OS BiH, tako i kroz projekte na osnovu bilateralnih odnosa sa partnerskim zemljama.

Sastanak MOBiH i delegacije članica NATO-a

Sa sastanka delegacija

- Ohrabruje nas pojačani interes NATO-a za situaciju na Zapadnom Balkanu i u Bosni i Hercegovini, kao i razmatranje opcija dodatnog jačanja podrške Bosni i Hercegovini, uključujući borbu protiv terorizma i kibernetičkih prijetnji te izgradnju odbrambenih kapaciteta - rekao je ministar Podžić.

- Posebno je važno predstojeće odlučivanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o nastavku misije EUFOR-a u BiH. Nadamo se da neće biti opstrukcija i zloupotrebe prava veta pojedinih stalnih članica. U tom su pogledu ohrabrujuće snažne poruke ključnih članica NATO-a, o opredijeljenosti da se u svakom eventualnom scenariju pronađe adekvatno rješenje za nastavak misije međunarodnih snaga u BiH - zaključio je Podžić.

VEZANI TEKST - Partija šaha na geopolitičkoj ploči svijeta: NATO pojačava prisustvo u BiH, očekuje li se rusko "njet" za EUFOR

Sagovornici su se složili da je aktivna prisutnost snaga EU i NATO-a u regiji važna za očuvanje stabilnosti Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana.

Ambasadorica Smith je istakla daljnju predanost SAD-a da pruži podršku Bosni i Hercegovini na svom euroatlantskom putu, na dobrobit svih njenih stanovnika, ali i cijele regije.

U službenom sastanku su učestvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, pomoćnik ministra odbrane BiH za finansije i budžet Mišo Božičković, šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić i ostali saradnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.