Za ministra odbrane BiH Sifeta Podžića nema dileme oko članstva naše države u NATO-u.  

- Samo je pitanje vremena, da li će to biti prije ili kasnije, ali BiH će biti punopravna članica NATO- a. Iz Programa reformi Ministarstvo odbrane je do sada ispunilo 70 posto onoga što je zacrtano, ali je pandemija usporila da ispunimo i preostale obaveze. Dokaz spremnosti našeg ulaska u NATO je i predstojeća vježba "Brzi odgovor 21" koja se od 17. maja pa do početka juna održava u BiH na tri lokacije, Glamoč, Manjača i Dubrave - kaže za Faktor ministar Podžić.

Vježba "Brzi odgovor 21" realizirat će se u sklopu multilateralne vježbe "Branilac Evrope 21" a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku.Oružane snage BiH na vježbi učestvuju sa oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije,deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će Oružane snage SAD-a učestvovati sa kopnenim i zračnim komponentama sa preko 700 pripadnika.

Podžić je izrazio posebnu se zahvalnost prijateljima iz SAD-a na pomoći i saradnji u pripremi i izvođenju ove vježbe.

Ističe kako je ova vježba od velikog značaja za našu zemlju.

- Zbog toga i Ministarstvo i OSBiH maksimalno su angažirali sve kapacitete, kako bi ova vježba protekla onako kako je planirano, te da NATO na temelju toga još jednom ocijeni da su OSBiH, odnosno država BiH spremne za punopravno članstvo i u ovom segmentu – navodi on i naglašava:

- Ovo je još jedan korak bliže NATO-u, a naš ultimativni cilj jeste ulazak u NATO. Želim naglasiti da se neće entiteti pitati da li će BiH ući u NATO. U slučaju eventualnog referenduma, što bih nazvao kao krajnji korak, svi građani na kompletnoj teritoriji države Bosne i Hercegovine bi se izjašnjavali. Dakle, većina građana odlučuje, a ne entiteti.

Nedavno se u pojedinim medijima pojavila infromacija kako je u Centru za osnovnu obuku u kasarni u Pazariću slučajno pronađena droga. O tome Podžić kaže:

- Situacija u društvu je takva da se asocijalne pojave, ma koliko mi radili da to spriječimo preventivnim djelovanjem, reflektuju i na Oružane snage BiH. Radi se o mladim vojnicima, koji su se tek nedavno iz civilnog društva uključili u OSBiH sa željom da postanu vojna lica. To što smo pronašli sedam kadeta koji su koristili opojna sredstva nije bilo slučajno. To je rezultat kontinuiranog rada obavještajne službe i medicinskih službi OSBiH. Čim sam dobio izvještaj odmah sam reagirao, i u skladu sa Pravilnikom prekinuti su ugovori sa tih sedam kadeta. Ponovo naglašavam, namjerno se šire dezinformacije kako bi se urušio do sada izgrađeni ugled i Ministarstva i Oružanih snaga BiH. Njih sedam nije slučajno pronađeno kako se to zlonamjerno želi prikazati, već zahvaljujući kontinuiranom radu naše vojne obavještajne službe.