open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo odbrane
Podžić i Trischak razgovarali o unapređenju saradnje EUFOR-a i OSBiH
Podžić je uputio riječi dobrodošlice generalu Trischaku i zahvalio se na doprinosu EUFOR-a u izgradnji mira i u razvoju operativnih sposobnosti OSBiH
07.01.2020. u 14:36
get url
text
Podžić sastanak OSBiH EUFOR

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je danas u nastupnu posjetu komandanta EUFOR-a u BiH generalmajora Reinharda Trischakas kojim je razgovarao o nivu i unapređenju saradnje EUFOR-a i Oružanih snaga BiH.

Podžić je uputio riječi dobrodošlice generalu Trischaku i zahvalio se na doprinosu EUFOR-a u izgradnji mira i u razvoju operativnih sposobnosti OSBiH.

Upoznao je Trischaka s planovima rada uz očekivanja da će se nakon slanja dokumenta „Program reformi“ u sjedište NATO saveza, otvoriti put za nastavak procesa euroatlantskih integracija, te implementaciju strateškog dokumenta „Pregled odbrane“ i poboljšanje operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH.

Podžić je naglasio veliki značaj obuke koju EUFOR pruža OSBiH, posebno za naše učešće u mirovnim misijama.

Trischak je izrazio uvjerenje da će se osigurati kontinuitet i unapređenje saradnje OSBiH i EUFOR-a u predstojećem periodu, istakavši da je cilj misije EUFOR-a u BiH da bude podrška u pozitivnim procesima. Također, Trischak je pohvalio stepen profesionalizma pripadnika OSBiH tokom realizacije zajedničkih aktivnosti.

Razgovarano je io procesu skladištenja i rješavanja viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava, vojnom deminiranju, kao i o drugim aktivnostima koje realizuju MO i OSBiH, saopćeno je iz MOBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.