open-navfaktor-logo
search
Razgovori
Podžić i Goffins o još tješnjoj saradnji NATO-a i Ministarstva odbrane BiH
Završni, treći dan sastanka na procjeni Procesa planiranja i revizije (PARP), u okviru učešća Bosne i Hercegovine u NATO-ovom programu Partnerstva za mir za tekuću 2022. godinu, ministar odbrane BiH Sifet Podžić је u Sarajevu razgovarao sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za operacije Tomom Goffinsom. 
08.07.2022. u 14:14
get url
text

Sastanku u Domu Oružanih snaga BiH prisustvovali su načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenicima, generalmajorima Gojkom Kneževićem i Ivicom Jerkićem, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajnović, zamjenica pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za operacije Burcu San, zamjenik načelnika štaba Vrhovne komande NATO-a za Evropu generalmajor Matthew van Wagenen, komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, šef delegacije Glavnog sjedišta NATO-a za PARP Rohan Maxwell sa saradnicima, generalni inspektor MOBiH brigadni general Mirsad Ahmić, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako i šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić. 

Na sastanku je analizirana saradnja MO i OSBiH sa NATO-om, posebno u svjetlu složenih sigurnosno-političkih okolnosti u Evropi te aktuelnog političkog trenutka u BiH. Ministar Podžić je zahvalio gostujućoj delegaciji na dosadašnjoj podršci struktura NATO-a na napretku u reformi odbrambenog sistema BiH, čemu će dodatni podsticaj dati predstojeći NATO-ov paket podrške za daljnje razvijanje sposobnosti Oružanih snaga BiH.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Goffin istakao je da će NATO-savez i dalje biti pouzdan partner Bosni i Hercegovini i njenom odbrambenom sektoru, sve u interesu stabilnosti cijele zemlje.

- Činjenica da novi Strateški koncept NATO-a, koji je kao drugi najvažniji dokument Saveza nedavno usvojen na samitu u Madridu, među prioritete stavlja zapadni Balkan i BiH, najbolje pokazuje koliko nam je svima stalno do stabilnosti ovog prostora - konstatirao je Goffin te čestitao ministru Podžiću na svim naporima koji se čine na razvoju OSBiH. Aktuelnu procjenu PARP-a te predstojeći paket podrške NATO-a u tome je ocijenio posebno važnim.

Na finalnoj sesiji sastanka na procjeni PARP-a za 2022. godinu, zamjenica pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za operacije Burcu San istakla je da će kroz novi paket podrške razvoju sposobnosti OSBiH partnerske članice NATO-a iznalaziti načine pomoći u realizaciji planiranih projekata za OSBiH. Naglašeno je da je u radu na realizaciji 39 partnerskih ciljeva ostvaren značajan napredak, iako se radi u finansijski teškim i politički složenim okolnostima. Posebno je istaknut napredak na razvoju Bataljonske borbene grupe lake pješadije OSBiH, koja je najveća jedinica koju je neka partnerska zemlja deklarisala za buduće NATO operacije, zatim napredak na razvoju Medijskog informativnog centra (MIC) OSBiH te novih sposobnosti djelovanja u kibernetičkom prostoru. 

Na trodnevnom skupu procjene PARP-a učestvovali su rukovodioci organizacijskih jedinica i nosioci partnerskih ciljeva iz MOBiH, generali OSBiH sa svojim saradnicima i nosiocima partnerskih ciljeva iz OSBiH te predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva sigurnosti BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.