open-navfaktor-logo
search
Izdvojeno pet miliona
Poduzetnici zahvalni Vladi HNK na pomoći za 2.000 firmi
Udruženje poduzetnika Hercegovine zahvalilo je Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona što je na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci ekonomiji na području HNK pomogla oko 2.000 firmi.  
18.11.2020. u 12:57
get url
text

- U ovim za privredu izuzetno složenim uvjetima Vlada HNK, za razliku od svih drugih razina vlasti, pokazala je punu otvorenost, spremnost i transparentnost, te konkretnim mjerama primjenom Korona zakona i potpisivanjem Protokola s Razvojnom bankom pomogla privredi da održi aktivnost i tako očuva značajan broj radnih mjesta - saopćili su.

Naglašavaju kako su svjesni kako će ova kriza potrajati, te tim povodom pozivaju i druge nivoe vlasti da na isti ili sličan način pomognu privredi kako bi spremni dočekali normaliziranje stanja i povratak pune aktivnosti. Očekuju od kantonalne vlade daljnju podršku u nastojanju da se očuva privreda u HNK.  

Inače, Vlada HNK je transparentnom primjenom Korona zakona iznosom od pet miliona maraka pomogla blizu 2.000 firmi u HNK. Također je okončala sve potrebne predradnje i privrednicima omogućila realiziranje povoljnih kreditnih aranžmana s Razvojnom bankom.

Naime, potpisanim Protokolom o saradnji privrednicima će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 maraka uz rok otplate do 36 mjeseci, te grejs period do 12 mjeseci za koje će fiksnu kamatu od dva posto godišnje plaćati Vlada, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita, podsjetili su iz Udruženja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.