open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Podržani principi dopuna Zakona o strancima: Proširuje se lista razloga za deportaciju
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, bez ikakve rasprave, podržali su principe izmjena i dopuna Zakona o strancima, koje je ranije usvojio Zastupnički dom uz zaključak da Ministarstvo sigurnosti BiH što prije proširi kapacitete migracionog centra.
27.04.2021. u 13:12
get url
text

To znači da slijedi nastavak zakonodavne procedure, te amandmanska faza.

Izmjene i dopune ovog zakona predložio je zastupnik SDA Denis Zvizdić koji je danas na sjednici Doma naroda kazao da je cilj da se putem generalne prevencije postigne efekat odvraćanja migranata od činjenja krivičnih djela i prekršaja sa obilježjima nasilja i kršenja javnog reda i mira za vrijeme njihovog boravka u BiH.

Zvizdić je pojasnio da se izmjenama i dopunama zakona proširuju zakonski razlozi za deportaciju.

- Izmjene i dopune zakona upućene su u proceduru u decembru prošle godine. Imali smo tada pojačan priliv migranata u BiH, u novembru 2020. desilo se ubistvo u Otesu – između ostalog je kazao Zvizdić.

On je istakao da je javnost s pravom negodovala i pitala kako je moguće da BiH nije osigurala uvjete da migranti, počinioci krivičnih djela, budu sklonjeni sa ulica.

Zvizdić je naglasio da mi kao država moramo poslati poruku migrantima da nisu dobrodošli ako imaju namjere ubijati i činiti druga krivična djela.

- Migranti koji borave u BiH i poštuju sve propise i dalje će imati ono što im garantuju međunarodni propisi – dodao je Zvizdić.

Na sjednici Doma naroda nisu usvojene izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, koje je predložilo Vijeće ministara BiH. Protiv su bili delegati iz RS-a, te će zakon ići na usaglašavanje.

Ove izmjene jedan su od 14 prioriteta postavljenih pred BiH od Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.