open-navfaktor-logo
search
Velika Kladuša
Podržali su, ali imaju sumnje: Zašto vijećnici SDP-a nisu potpisali inicijativu za opoziv Fikreta Abdića
Vijećnici SDP-a BiH u Općinskom vijeću Velike Kladuše nisu potpisali inicijativu za opoziv načelnika Fikreta Abdića jer smatraju da prvo treba dogovoriti novu većinu i kandidata za novog predsjedavajućeg Općinskog vijeća.
19.08.2021. u 08:00
get url
text

Ovo nam je rekao Aladin Ćerimović, šef Kluba vijećnika SDP-a, koji su, podsjetimo, prije mjesec bili nedvosmisleno za opoziv načelnika Velike Kladuše.

Inicijativu za opoziv Fikreta Abdića, načelnika Velike Kladuše i osuđenog ratnog zločinca koji je kaznu zatvora odležao u Hrvatskoj, prije nekoliko dana je potpisalo 12 vijećnika, ali da bi se to izglasalo, potrebno je 15 ruku, odnosno potrebna su još tri vijećnika, koliko ih ima SDP.

VEZANI TEKST - O smjeni Fikreta Abdića za mjesec: Nedostaju potpisi vijećnika SDP-a, najavili ranije da su "za"

Ćerimović je istakao da imaju malo sumnje i na one koji su potpisali inicijativu, te da su odlučili da je oni ne potpišu kako bi izvršili pritisak da se sve dogovori prije.

- Trenutno razgovaramo oko formiranja nove većine sa ovima koji su potpisali. Vjerujem da ćemo to izdogovarati do sjednice Općinskog vijeća. Bili smo za opoziv, ali prvo treba da se dogovori većina. Samo je stvar ozbiljnosti onoga što treba uraditi. Opoziv načelnika je ozbiljna stvar i ništa ne treba prepustiti slučaju. Terba sve da se izdogovara. Iz opreznosti smo htjeli imati novog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća – kazao je Ćerimović.

On je dodao da bi na istoj sjednici na kojoj bi bio i opoziv načenika bila i promjena predsjedavajućeg Općinskog vijeća.

Kako je objasnio proceduru, inicijativa za opoziv načelnika ide predsjedavajućem Vijeća koji zakazuje kolegij i potom se ona uvrštava u dnevni red naredne sjednice Općinskog vijeća. Rok je 30 dana. Vijeće se treba izjasniti o opozivu i ako ga usvoji, slijedi referendum. No načelnik ima tri dana roka da zatraži preispitivanje odluke, čime "kupuje" još 30 dana.

Ćerimović je rekao da žele novog predsjedavajućeg vijeća kako bi sve išlo brže.

Inicijativu za opoziv potpisalo je pet vijećnika SDA, po dva vijećnika Naše stranke i NES-a, jedan iz DNZ-a, te dva nezavisna vijećnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.