open-navfaktor-logo
search
Međunarodni projekat
Podrška studentima sa invaliditetom za obrazovanje i zapošljavanje
Općina Centar iz budžeta   je Univerzitetu u Sarajevu, Uredu za podršku studentima dodjelila 6.300 maraka
29.07.2019. u 11:13
get url
text

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić posjetio je Ured za podršku studentima smještenog u Kampusu Univerziteta u Sarajevu u zgradi Centra za interdisciplinarne studije, gdje ga je ugostio rektor Univerziteta prof. dr. Rifat Škrijelj. 

Povod posjete bio je uručenje zaključka kojim se iz budžeta Općine Centar za 2019. godinu, u okviru planiranih sredstava za poboljšanje materijalnih uvjeta rada i opremljenosti obrazovnih ustanova, dodjeljuje  6.300 KM Univerzitetu u Sarajevu, Uredu za podršku studentima za projekt čiji je cilj podrška studiranju i zapošljavanju studenata sa invaliditetom. U okviru projekta predviđeno je uklanjanje arhitektonskih barijera za nesmetano kretanje i nabavka asistivne tehnologije koja omogućava pristupačnost nastavnih sadržaja studentima sa invaliditetom. S tim u vezi, odobrena sredstva su namijenjena za ugradnju rampe na ulazu u zgradu Pravnog fakulteta te opreme za studente sa oštećenjem vida.

- Važno je da ova kategorija studenta ima jednak pristup obrazovanju kao i svi drugi. Univerzitet u Sarajevu je jedan od prvih u regiji koji je prepoznao tu kategoriju studenata i poduzeo korake da idemo u susret njima jer je to naša akademska i pedagoška obaveza. Po prvi put, u protekle dvije godine, Univerzitet u Sarajevu ima funkcionalan Ured za podršku studentima sa invaliditetom a to je rezultat jednog inicijalnog međunarodnog projekta koji je vodila prof. dr. Lejla Kafedžić koji je uspješno završen. Ured za podršku studentima Univerziteta u Sarajevu je otvoren 2. oktobra 2018. godine - kazao je Škrijelj.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.