open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Podrška štedišama Ljubljanske banke: BiH će iskoristiti pravo umješača u postupku pred Evropskim sudom
Bosna i Hercegovina će iskoristiti svoje pravo umješača u skladu s Evropskom konvencijom te intervenirati kao treća stana u postupku "Landika Kata i drugi protiv Slovenije", koji se odnosi na staru deviznu štednju u Ljubljanskoj banci.
12.04.2023. u 15:04
get url
text

VEZANI TEKST - Oko sedam hiljada štediša Ljubljanske banke ostalo bez 30 miliona eura

Ovaj zaključak danas je donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno, nakon što je usvojilo Informaciju o postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava, čime je praktično prihvaćen poziv za intervenciju Bosne i Hercegovine kao treće strane u ovom postupku.

- U Informaciji Ureda zastupnika Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava navodi se da se radi o postupku po žalbi državljana BiH u vezi s kršenjem prava na imovinu zbog odbijanja vlasti Republike Slovenije da isplati aplikantima staru deviznu štednju koja je bila položena u sarajevskoj podružnici "Ljubljanske banke" - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Prema ovoj informaciji, Republika Slovenija izvijestila je ranije Komitet ministara Vijeća Evrope da je iz sarajevske poslovnice "Ljubljanske banke" zaprimila 16.700 zahtjeva za povrat štednje u visini od oko 90 miliona eura te da je isplatila oko 78 miliona eura.

- Istovremeno je osporila dio odgovornosti Republike Slovenije za isplatu dijela štednje koji je položen na jedinstvene račune građana u skladu sa Zakonom o utvrđivanju i realizaciji роtraživanja građana u postupku privatizacije Federacije BiH, prebacujući odgovornost na Bosnu i Hecegovinu - navedeno je.

Iz Vijeća ministara su istakli da je, s obzirom na to da se radi o velikom broju državljana Bosne i Hercegovine koji godinama potražuju svoja prava isplate stare devizne štednje u značajnim iznosima, ocijenjeno da je uključivanje Bosne i Hercegovine u postupak u općem interesu.

Osim ovoga, Vijeće ministara BiH danas je utvrdilo Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija Bosne i Hercegovine s oznakom EI kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s propisima Evropske unije u ovoj oblasti.

- Novina u predloženom zakonu je elektroničko podnošenje zahtjeva i uvođenje potpuno novog modela proaktivne objave određenih informacija važnih za rad, organizaciju, odlučivanje i finansiranje institucija BiH. Također, značajan iskorak u jačanju transparentnosti institucija BiH je uspostava centralnog portala javnih informacija kao javno dostupnog alata na internetu koji korisnicima omogućuje jednakost i trajni pristup informacijama pohranjenim u bazi elektroničkih dokumenata i/ili fizičkim zbirkama dokumenata - saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.