open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo odbrane
Podrška Slovenije Bosni i Hercegovini u procesu euroatlantskih integracija
Ministar Podžić zahvalio je na podršci koju Republika Slovenija pruža Bosni i Hercegovinu u oblasti odbrane
08.01.2020. u 13:44
get url
text
Slovenci u Ministarstvu odbrane

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić razgovarao je danas s ambasadoricom Republike Slovenije u BiH Zoricom Bukinac. Na sastanku, kojem je prisustvovao i slovenski vojni ataše u BiH brigadir Žarko Henigman, razmatrana je saradnja BiH i Republike Slovenije u oblasti odbrane, proces euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Razmijenjena su mišljenja i o drugim aktuelnim pitanjima od značaja za obostranu saradnju dviju prijateljskih država.

Podžić je zahvalio na podršci koju Republika Slovenija pruža Bosni i Hercegovinu u oblasti odbrane, procesu euroatlantskih integracija BiH, te pružanju pomoći kako kroz bilateralnu odbrambenu saradnju, tako i kroz učešće pripadnika Oružanih snaga Slovenije u misiji EUFOR i u NATO štabu u BiH.

Sve to, naglasio je ministar Podžić, dovodi do jačanja operativnih kapaciteta i sposobnosti Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH na putu BiH ka euroatlantskim integracijama.

Posebno je naglasio pomoć Republike Slovenije pri zbrinjavanju otpuštenih pripadnika OSBiH u periodu 2010-2012. godine i uspostavi programa „Perspektiva“, gdje je Slovenija bila jedna od država lidera, kao i saradnju u oblasti humanitarnog deminiranja.

Podžić je naveo i neke od prioriteta Ministarstva odbrane BiH u narednom periodu, među kojima je posebno istakao značaj finansiranja aktivnosti tog ministarstva i Oružanih snaga BiH u ovoj godini, te implementaciju dokumenta Pregled odbrane i Plana modernizacije, koja se očekuje nakon usvajanja dokumenta „Program reformi“ koji je upućen u sjedište NATO-a u Brisel.

- Tu se očekuje signal NATO-a da se krene u aktivnosti - rekao je Podžić. 

Također, među prioritete djelovanja u narednom periodu, Podžić je naglasio značaj poboljšanja statusa pripadnika Oružanih snaga BiH.

Ambasadorica Bukinac je istakla punu podršku Republike Slovenije, kako kroz bilateralnu saradnju, tako i kroz institucije NATO-a i Evropske unije za daljnju realizaciju aktivnosti Bosne i Hercegovine u procesu euroatlantskih integracija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću
MOBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.