open-navfaktor-logo
search
Izrael nastavlja napade
Podrška Sarajeva narodu Palestine
Na sarajevskoj Vijećnici zasjala je palestinska zastava u znak podrške Sarajeva narodu Palestine. 
10.05.2021. u 21:23
get url
text
Vjećnica - Palestina

{$galerijaFotografija}

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestuju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

I jutros su izraelske snage intervenisale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi spriječili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse.

U toku dana sukobi su eskalirali. Hamas, osnovan za oružanu borbu Palestinaca, ispalio nekoliko raketa na izraelski teritorij. Poručili su da je to osveta Izraelcima za nasilje sigurnosnih snaga nad muslimanima u Al-Aqsi.

Potom je Izrael odgovorio zračnim napadom u kojem je ubijeno najmanje devet, a ranjeno više Palestinaca. Među ubijenima je troje djece i jedan od komandanata Hamasa.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da je broj povrijeđenih u intervenciji izraelskih snaga protiv Palestinaca u kompleksu Al-Akse u okupiranom Al-Qudsu povećan na 305.

Palestinski zvaničnici kažu da se broj poginulih u izraelskom napadu na opkoljenu Gazu popeo na 20, prenosi AP.

Ekstremne jevrejske grupe jučer i danas obilježavaju Dan Al-Qudsa u znak sjećanja na dan kada je Izrael na kraju Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

Vijećnica, Palestinska Zastava, 10.05.2021.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.