open-navfaktor-logo
search
Projekt EU4Business
Podrška poljoprivrednoj proizvodnji u BiH
Ukupna raspoloživa sredstva za finansiranje podrške investicijama na poljoprivrednim gazdinstvima su iznosila 1,6 miliona maraka, dok će kroz deset projekata biti podržane investicije ukupne vrijednosti 2,9 miliona maraka
08.07.2019. u 09:18
get url
text

Projekt EU4Business, koji finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini, a u okviru kojeg UNDP provodi aktivnosti vezane za sektor poljoprivrede i prehrane te ruralni razvoj, početkom februara 2019. godine objavio je prvi javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške poljoprivrednim gazdinstvima u primarnoj proizvodnji

Ukupno 93 projektna prijedloga prijavila su se na taj poziv. Nakon toga komisija je izvršila bodovanje i odabrala deset najperspektivnijih.

Poljoprivredna gazdinstva iz Gradačca, Pelagićeva, Šamca, Bijeljine, Kozarske Dubice, Prnjavora, Livna, Prijedora, Odžaka i Han Pijeska tako će imati priliku raditi na modernizaciji proizvodnje.

Mogla su se prijaviti fizička lica, obrti/preduzetnici, zadruge i preduzeća koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom u uzgoju voća, povrća, vinove loze, žitarica i uljarica kao i proizvodnjom mesa i mlijeka.

Ukupna raspoloživa sredstva za finansiranje podrške investicijama na poljoprivrednim gazdinstvima su iznosila 1.618.000 maraka, dok će kroz deset projekata biti podržane investicije ukupne vrijednosti 2.956.000 maraka, od čega će EU finansirati 1.618.000 dok će korisnici finansirati 1.338.000 maraka, saopćeno je iz UNDP-a.

Kroz projekt EU4Business, UNDP će objaviti do kraja godine još dva javna poziva za podršku poljoprivrednim proizvođačima. Prvi će biti objavljen krajem jula 2019. godine i namijenjen za podršku prerađivačima, dok će drugi, čija je obbjava planirana za decembar 2019. godine, biti namijenjen za podršku malim poljoprivrednim proizvođačima putem provođenja lokalnih razvojnih strategija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.