Ponedjeljak, 25.09.2023.
FOTO: Općina Novi Grad

Podrška Općine Novi Grad za 172 porodice koje su dobile blizance, treće i svako naredno dijete

Stotinu sedamdeset dvije porodice koje su u ovoj godini dobile blizance, treće i svako naredno dijete dobile su novčanu podršku od Općine Novi Grad Sarajevo, a za tu namjenu iz općinskog budžeta izdvojeno je 100.000 maraka.

U zgradi Općine Novi Grad Sarajevo upriličen je prijem i dodjela rješenja za 44 višečlane porodice, koje imaju prebivalište na području Općine Novi Grad Sarajevo. Ovu vrstu podrške porodici i natalitetu, Općina Novi Grad Sarajevo provodi od 2015. godine s ciljem da na neki način podrži roditelje koji su se opredijelili da imaju više djece.

Među porodicama kojima su uručena rješenja za ovu vrstu podrške, 31 porodica dobila je treće, sedam porodica četvrto, dvije porodice peto dijete, dok su četiri porodice dobile blizance.

Ezana i Kenan Uštović, po drugi put su postali roditelji blizancima. Kenan ističe kako je finansijska podrška lokalne zajednice vrlo značajna.

- Dobili smo treće i četvrto dijete u isto vrijeme i ova pomoć mi mnogo znači pogotovo u ovom vremenu kada cijene rastu, a primanja ostaju ista - kazao je Uštović.

Almedina Mehmedić, majka troje djece kazala je da se naše društvo nalazi u situaciji kada je prisutan veliki odlazak mladih i pad nataliteta, te da ova pomoć predstavlja podsticaj i ohrabrenje porodicama koje žele da imaju višečlane porodice.

- Generalno bitno je da se bilo šta radi po pitanju pomoći ljudima u ovoj zemlji, da se pomogne mladima, da mladi dobiju vjetar u leđa, da shvate da je državi bitnan njihov opstanak i ostanak. Podrška višečlanim porodicama je jedna jako lijepa gesta. Neće to možda učiniti mnogo, bilo bi dobro da i kroz odrastanje djeca imaju neku vrstu podsticaja od države, ali ovo je jedna značajna vrsta pomoći - rekla je Mehmedić.

Dvadesettrogodišnja Indira Tahirović, postala je majka trećem djetetu. Ističe da joj je značajna ova podrška, jer su troškovi domaćinstva veliki.

- Ovo je jedina Općina koja daje u ovom iznosu pomoć za rođenje trećeg djeteta -  kazala je Tahirović.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh