Vrijednost potpisanih ugovora iznosi 654.218,86 KM. Ugovore su potpisali korisnici projekta iz Bijeljine, Banja Luke, Dervente, Doboja, Foče, Istočnog Mostara, Kotor Varoši, Modriče, Osmaka, Prijedora, Teslića, Ugljevika, Vukosavlja i Zvornika - saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

- U 2022. godini na javni poziv se prijavilo 148 poslovnih subjekata iz oba entiteta i Brčko Distrikta, što je najveći broj aplikanata do sada. Broj je za 15 posto uvećan i u odnosu na prošlu godinu, a udvostručen u odnosu na ranije godine. Posebno nas raduje da su 34 posto od ukupnog broja korisnika žene poduzetnice, a čak 45 posto osobe mlađe životne dobi do 35 godina starosti - kazao je ministar Ramić.

Dodao je da je zastupljen vrlo širok dijapazon različitih djelatnosti od proizvodnih djelatnosti i tradicionalnih starih zanata, do turističkih, transportnih i  usluga u IT sektoru.

- Realizacijom potpisanih ugovora dajemo novu vrijednost za 14 povratničkih sredina u entitetu RS - naveo je ministar Ramić.

Ugovor o namjenskom korištenju odobrenih sredstava potpisala je Mejrima Kapić iz Teslića, koja se bavi proizvodnjom i prodajom pekarskih proizvoda, a koja svoju poslovnu ideju razvija proteklih nekoliko mjeseci.

- Kao i svaki drugi posao u početku su neophodna dodatna ulaganja, posvećenost i podrška drugih. Ukazala nam se potreba za proširivanjem kapaciteta i nabavkom savremenije opreme. Vidjeli smo svoju šansu u javnom pozivu Ministaratsva. Ova podrška nam potvrđuje da je neko prepoznao naš entuzijazam i želju da ostanemo i opstanemo u mjesta gdje smo se vratili - ističe Kapić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pruža podršku povratnicima u razvoju početnih biznisa od 2017. godine. 

Pravo učešća imaju pravna i fizička lica, poslovni subjekti ili obrtnici/preduzetnici koji su  u početnoj fazi poslovanja, maksimalno do 18 mjeseci starosti, u vlasništvu povratnika, sa prebivalištem u povratničkim zonama na području Federacije BiH, RS i Brčko Distrikta.

Kroz ovaj Program za period 2017-2021. podržano je 270 start - up firmi, za što je Ministarstvo izdvojilo više od 2,1 miliona KM – navodi se u saopćenju.