open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Podrška MC Srebrenica okupljenima u Beogradu: Hvala ženama herojima koje se bore za pravdu
Memorijalni centar Srebrenica izražava podršku aktivistkinjama Jeleni Jaćimović i Aidi Ćorović, kao i svima koji su večeras u Beogradu izrazili protest zbog murala posvećenog presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.
09.11.2021. u 21:53
get url
text

Kao institucija smo posvećeni izgradnji dijaloga u regionu. Ponosni smo na činjenicu da je izložba Jelene Jaćimović dijelom stalne postavke Memorijalnog centra.
Zajedno smo obilježavali godišnjicu oslobođanja logora Jasenovac, zajedno smo se ove godine sjećali Grabovice, zajedno smo obilježavali važne datume sjećanja na Holokaust i genocid u Ruandi, zajedno smo upućivali da dopuna Krivičnog zakona BiH ne zabranjuje samo negiranje genocida nad Bošnjacima Srebrenice, već i negiranje svih drugih ratnih zločina utvrđenih pred relevantnim međunarodnim i domaćim sudovima - istakli su iz memorijalnog centra.

Naglašavaju da nikada nisu manipulirali brojevima, nikada nisu slavili ili relativizirali zločine, te da su uvijek  jasno, otvoreno i iskreno razgovarali o činjenicama.

- Dok god u cijeloj regiji bude bilo glasova protiv murala ratnim zločincima, vjerovat ćemo da naša misija može biti ispunjena: zajedno ćemo sačuvati istinu o žrtvama genocida u Srebrenici. O istini i pravdi nema pregovora. Hvala ženama herojima koje se bore za pravdu i šansu za generacije koje dolaze - zaključili su iz Memorijalnog centra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.