Predstavnica Udruženje za ratne zločine Đakovica 98-99 Shkendije Hoda je nakon predaje krivične prijave izjavila da očekuju konkretne rezultate. Hoda je rekla da su ukupno podnijeli tri krivične prijave, priložene sa činjeničnom dokumentacijom.

Prema Hodinim riječima, krivična prijava uključuje identifikaciju počinilaca zločina kroz svjedočenje albanskih civila u vrijeme kada su bili zatočeni ili maltretirani od srpske vojske i policije.

Gjok Sokoli iz ovog Udruženja kaže da dokumenti koji su dostavljeni Tužilaštvu dokazuju da zločine nije činila samo srpska policija, već i srpska vojska.

- Imamo dovoljno podataka o ovom ratnom zločincu i predali smo ih tužilaštvu. Ima stotine svjedočenja, verujem da će ova osoba pasti u ruke Haga - rekao je on.

Sokoli kaže da je Delić bio iz sela u blizini Đakovice i da je učestvovao u ovim zločinima kao civil.

Božidar Delić je rođen u Lugbunaru u Đakovici, gdje je proveo djetinjstvo, sve dok se nije preselio u Beograd gdje je završio vojnu akademiju.

Delić, koji je penzionisan iz vojske 2005. godine, više puta je bio zastupnik, početkom augusta po drugi put je preuzeo funkciju potpredsjednika Skupštine Srbije.

Imenovanje Delića na mjesto potpredsjednika Skupštine Srbije izazvalo je reakciju predsjednice Kosova Vjose Osmani, koja je rekla da je on komandant brigade vojnika "koja je masakrirala hiljade Kosovara".