VSTV

Podnesena disciplinska tužba protiv Dalide Burzić zbog predmeta "Memić"

Objavljeno: 12.12.2018. u 15:02

Tužba je podnesena zbog komunikacije s oštećenim u predmetu Tužilaštva KS, poznatom u javnosti kao predmet "Memić", kao i javnih istupa u vezi s istim predmetom

FOTO: Kemal Softić

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) podnio je danas disciplinsku tužbu protiv Dalide Burzić, glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Tužba je podnesena zbog disciplinskih prekršaja propisanih članom 57 Zakona o VSTV-u BiH i to: "ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije", te "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva".

- Navedena tužba je podnesena zbog komunikacije s oštećenim u predmetu spomenutog tužilaštva, poznatom u javnosti kao predmet "Memić", kao i javnih istupa u vezi s istim predmetom - navodi se u saopćenju VSTV-a.

UDT, nakon provedene istrage, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama, nije našao da postoji dovoljno dokaza za pokretanje disciplinskog postupka u vezi s drugim navodima o povredi dužnosti glavne tužiteljice u vezi s postupanjem u istom predmetu.

- Zbog tajnosti prikupljenih dokaza, propisanih članom 71 Zakona o VSTV-u BiH, UDT ne može pružiti detaljnije informacije. Također, UDT ne može komentarisati postupak koji je u toku te moli medije za razumijevanje u ovom pogledu. Napominjemo da se niko ne može smatrati disciplinski odgovornim dok se njegova odgovornost ne utvrdi pravosnažnim odlukama disciplinskih komisija - saopćeno je iz VSTV-a.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije