open-navfaktor-logo
search
Mali heroji
Podizanje svijesti o dječijem raku: Borba se nastavlja nakon izlječenja
Kampanja podizanja svijesti se i ove godine održava u organizaciji Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” pod sloganom “Život poslije raka… Borba se nastavlja”, a njen početak u Sarajevu obilježen je performansom sa djecom i mladima koji su liječeni
01.09.2019. u 15:51
get url
text

U Sarajevu je danas započela kampanja povodom "Zlatnog septembra" - mjeseca podizanja svijesti o dječijem raku, koja se ove godine fokusirala na period nakon izlaska iz bolnice i borbu poslije izlječenja. Kampanja podizanja svijesti se i ove godine održava u organizaciji Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” pod sloganom “Život poslije raka… Borba se nastavlja”, a njen početak u Sarajevu obilježen je performansom s djecom i mladima koji su liječeni.

- Zaista vjerujemo da djecu treba pratiti tokom liječenja, jer je to najteži i najrizičniji period, međutim, mnogi su problem koji dolaze i nakon samog izlječenja. Djeci je potrebna resocijalizacija, rehabilitacija, psihosocijalno jačanje, podrška... Nerijetko su vidljivi i fizički dokazi liječenja i posljedice raka, gdje su djeca i stigmatizirana i diskriminirana, zato je mnogo problema na koje želimo ukazati i podići svijest baš u ovom septembru - izjavila je Atifa Buldić Bešić, glasnogovornica Udruženja “Srce za djecu”.

Istakla je da je djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama najbitnije da imaju podršku društva i da se ne osjećaju usamljeni u prvoj, ali ni u ostalim borbama koje slijede nakon izlječenja.

- Naravno, ne želimo zaboraviti svu našu dječicu koja su izgubila borbu, jer iza njih ipak ostaju roditelji, ranjene porodice i oni zaista trebaju psihosocijalnu, ali i podršku svojih mikrosredina, a naravno i šire društvene zajednice - kazala je Buldić Bešić.

{$galerijaFotografija}

 

Senada Šatara, majka četvorogodišnje djevojčice liječene od raka, istakla je da je iza njih težak period i da su djevojčici, koja ne može hodati, sada potrebne fizikalne terapije.

- Borimo se od njene dvije i po godine i dan danas. Jako je teško govoriti o svemu tome, bile su veoma male šanse da preživi, preživjela je. Nastavljamo dalje, borimo se i nadamo se uspjehu - rekla je Šatara.

Među onima koji su se borili s rakom je Muhamed Mahmić (23) iz Kaknja koji je 2006. obolio je karcinoma grudne kičme.

- Moje liječenje je trajalo godinu i tri mjeseca i bilo je veoma naporno i teško. Imao sam operaciju, 25 zračenja i 13 ciklusa hemoterapije gdje su mi davali samo pet posto šanse da preživim - kazao je Mahmić.

Život nakon izlječenja nastavljen je borbom. Kako je kazao Mahmić, ostale su određene posljedice liječenja, poput toga da ne smije dizati predmete teže od tri kilograma.

Nejra Musić (23) iz Sarajeva, koja se liječila dvije i po godine, istakla je da je bolest u njenom slučaju dodatno otežala stigmatizacija okoline. U tome joj je pomogla podrška Udruženja i njihova pozitivna energija.

- Moja borba i dan danas nije završila. Ja i dalje imam neke stvari s kojima se borim. Svi mi imamo neke posljedice. Ta borba traje, ali uz pozitivan stav i gledanje na svijet često zaboravim na sve oni što sam prošla i moram ići dalje - rekla je Musić.

Kampanja na platou ispred BBI centra je nastavljena interaktivnom radionicom u kojoj su mogli učestvovati svi građani, zajedno s djecom i mladima koji su u liječeni od raka i njihovim roditeljima. U okviru kampanje podijeljene su i letke u kojima će se građani moći dodatno informisati o izliječenoj djeci i mladima.

Iz udruženja su za nastavak kampanje pripremili mnogo aktivnosti i materijala pomoću kojih žele ukazati građanima BiH na važnost pružanja podrške djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama, a neki od najznačajnijih su videospot s djecom u produkciji Udruženja i saradnika, videomaterijali i drugi materijali za društvene mreže sa snažnim porukama. U znak podrške djeci oboljeloj od raka večeras će sarajevska Vijećnica i Stari Most u Mostaru biti ogrnuti u zlatnu boju.

Kampanja Srce za djecu
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.