open-navfaktor-logo
search
Nova vlast
Podijeljeni resori u novoj Vladi KS: Pročitajte kome je pripalo koje ministarstvo
Sporazumom predsjednika SDA, DF-a i SBB-a, koji je potpisan 13. decembra, utvrđeno je da će SDA-u pripasti sedam, DF-u dva, a SBB-u tri ministarstva u novom sazivu Vlade KS
17.12.2019. u 19:31
get url
text

Osamnaest zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) danas su potpisali inicijativu za smjenu Vlade KS, a nepovjerenje aktuelnom sazivu trebalo bi se naći na dnevnom redu 17. redovne sjednice Skupštine KS.

Potpise kojim je inicirana smjena stavili su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB) i BOSS-a, što je dovoljno za rekonstrukciju kantonalne vlasti.

VEZANI TEKST - Pogledajte ko je stavio potpise za smjenu Vlade Kantona Sarajevo

Novu bi, sudeći prema najavama, trebali imati već u januaru, a resori u Vladi KS su, prema informacijama Faktora, već podijeljeni.

Sporazumom predsjednika SDA, DF-a i SBB-a, koji je potpisan 13. decembra, utvrđeno je da će SDA-u pripasti sedam, DF-u dva, a SBB-u tri ministarstva u novom sazivu Vlade KS.

VEZANI TEKST - Otkrivamo sadržaj Sporazuma lidera SDA, DF-a i SBB-a: Detaljna raspodjela pozicija na svim nivoima

SDA-u će, pored mjesta predsjedavajućeg Skupštine KS, pripasti ministarske pozicije u Ministarstvu finansija, Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture, Ministarstvu kulture i sporta, Ministarstvu pravde i uprave, Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu za boračka pitanja.

SBB će imenovati novog ministra unutrašnjih poslova, te ministre u Minisarstvu za obrazovanje, nauku i mlade i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Amela Sofić ostat će DF-ova ministrica zdravstva, a toj će stranci pripasti i čelna pozicija u Ministarstvu privrede.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.