U prostorijama Udruženja Pokret majki enklave Srebrenice i Žepa danas su podijeljena 22 laptopa djeci, koja su uspješna u školovanju i dolaze iz socijalno ugroženih porodica, javlja Anadolu Agency (AA). 

Munira Subašić, predsjednica Udruženja zahvalila se na realizaciji projekta i istakla da je podjela laptopa jako važna za djecu, jer su ona budućnost BiH u kojoj trebaju da ostanu, a ne iz nje da odlaze.

-Da bi djeca bila naša budućnost, moramo ih školovati i pomoći im da ostanu u Bosni i Hercegovini i da to osjete ova djeca, koja su mahom povratnička i šehidska, čiji roditelji žive u Republici Sprskoj. Imali smo 50 zahtjeva od studenata i srednjoškolaca. Mi smo odvojili njih 22, koji će dobiti laptope - kazala je Subašić i dodala:

"Djeca su izabrana po uspjehu i koja su socijalno ugrožena. Ima porodica sa po sedmero djece, a roditelji im nemaju nikakva primanja, nisu zaposleni, a djeca su uspješna."

Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo naglasio je da je pun emocija, jer se nalazi u prostoriji gdje se miješaju tuga i sjeta.

-Puno je emocija ovdje. Mi ne smijemo zaboraviti ono što se desilo. Muslimanima nije dozvoljena osveta, ali nasmijana i obrazovanja djeca su najveća osveta dušmanima. Znači ne treba nama ništa drugo, nego samo da ovu omladinu obrazujemo i da ostanu ovdje - kazao je Zolj.

Istakao je da se Srebrenici mora pomagati da se razvija, te da sjećanje na genocid ne smije biti samo 11. jula, nego da se mora nositi u sebi cijelo vrijeme i da generacije to moraju zapamtiti.

Među mladima koji su dobili laptop bila je i Melika Sadiković, studentica medicine, koja se zahvalila svima koji su učestvovali u realizaciji projekta.

-Vidim se u BiH. Ovo je možda za neke mali korak, ali za nas je izuzetno veliki. Mislim da omladinu treba potaknuti na neki način da se izgubi onaj pesimizam za budućnost, da to ne bude nada za odlazak u drugu državu, da to bude nada da se uspije isključivo u BiH - rekla je Sadiković.

Dva laptopa obezbijedila je "Galerija 95" Tarika Samaraha, a 20 Vlada Kantona Sarajevo.