Prema saopćenju Tužilaštva, osumnjičeni Dragan Babić, bivši upravnik objekta i pripadnik Vojne policije, te Milovoj Maletić, stražar u zatočeničkom objektu u Pribiniću, terete se da su tokom 1992. godine lično i s drugim osobama učestvovali u ubistvima i mučenjima najmanje 110 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Zatvorenici su, kako se navodi, većim dijelom bili civili i ratni zarobljenici koji su se nalazili u navedenom objektu u blizini Teslića.

- Počinjeni zločini rezultirali su smrću šest osoba, tri žrtve bošnjačke i tri žrtve hrvatske nacionalnosti, od kojih ni jedno ubistvo nije počinjeno vatrenim oružjem, već je smrt nastupila usljed teških zlostavljanja i tjelesnih povreda - navodi se u saopćenju.

Zlostavljanje zatvorenika, u velikom broju slučajeva rezultiralo je teškim tjelesnim povredama, višestrukim lomovima kostiju i teškim tjelesnim oštećenjima, čije posljedice su kod žrtava i danas vidljive, navode iz Tužilaštva BiH.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 57 svjedoka, od kojih dva svjedoka uz mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 90 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, piše Detektor.