open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Podignuta optužnica za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Teočaka
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštvas Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv četiri osobe za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Teočaka 1993. godine.
24.12.2021. u 12:00
get url
text

Optužnica je podignuta protiv Avdičević Dževada, zvanog Babak, rođenog 1964. godine u Teočaku, Hadžajlić Ahmeda, rođenog 1961. godine u Bijelom Polju, Crna Gora, Efendić Muharema, rođenog 1946. godine u Bratuncu i Ikanović Izeta, zvanog Kratelj, rođenog 1971. godine u Teočaku.

- Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu zapovjednika i pripadnika Armije RBiH sa područja Teočaka i okoline, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, prema zarobljenim pripadnicima VRS-a, što je rezultiralo mučenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjima i mučenjima na ponižavajuće načine, kao i ubistvom zarobljenika i kasnijim skrivanjem njihovih posmrtnih ostataka - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi, da su optuženi nezakonito i protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, postupali prema zarobljenim pripadnicima VRS-a, onemogućili im status ratnih zarobljenika i evidentiranje u zvaničnim evidencijama, te počinili i omogućili drugima, premlaćivanje, zlostavljanje i mučenje zarobljenika, kojima su nanošene teške tjelesne i duševne ozlijede, da bi nakon toga, protivno Ženevskim konvencijama, organizirali "prijeki sud" i javno strijeljanje i egzekuciju dvojice zarobljenika, čije su posmrtne ostatke ukopali u prethodno iskopane grobnice, a nakon počinjenog zločina, skrivali tijelo jednog od ubijenih i onemogućili razmjenu posmrtnih ostataka.

Optuženi se terete za kazneno djelo-ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. Krivičnog zakona BiH.

- Navode optužbe, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 93 svjedoka i vještaka i prilaganjem više od 230 dokaznih materijala - navode iz Tužilaštva BiH i dodaju da je Sudu BiH upućen i prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.