open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Podignuta optužnica za ratne zločine na području Vogošće i Ilijaša
Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 62 svjedoka, od čega šest svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, vještakom medicinske struke, te prilaganjem 300 materijalnih dokaza
20.11.2019. u 10:06
get url
text

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Miladina Trifunovića, rođenog 1956. godine u opštini Han Pijesak, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Optuženi se tereti da je u vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vogošće i Ilijaša, od jula do decembra 1992. godine, u svojstvu komandanta Vogošćanske brigade VRS, odgovoran za ubistva i smrtna stradanja, te fizička i psihička zlostavljanja većeg broja osoba nezakonito zatvorenih u objektu zvanom ”Planjina kuća” u mjestu Svrake.

Prema navodima optužnice, optuženi je u više navrata u navedenom periodu davao saglasnost svojim podređenim, kao i lično izdavao naredbu za korištenje zatvorenih civila iz zatvoreničkog objekta “Planjina kuća” za dovođenje na prve borbene linije, gdje su isti korišteni za prisilne radove u zoni vatrenog dejstva, te korišteni kao živi štit, što je rezultiralo ubistvima najmanje 22 osobe, ranjavanjem i teškim fizičkim ozljedama najmanje 18 osoba, kao i zlostavljanjem više desetina zatvorenih osoba.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 62 svjedoka, od čega šest svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, vještakom medicinske struke, te prilaganjem 300 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.