open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Podignuta optužnica za poreznu utaju oko 71.500 KM
Optuženi se tereti da nije pravilno i zakonito izvršio obračun, prijavu  i uplatu poreznih obaveza, kao ni popis imovine na zalihi te obračun PDV-a za manjak imovine
23.11.2018. u 10:16
get url
text

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 49-godišnjeg Muhameda Šehovića iz Tuzle, kojom se kao odgovorna osoba u preduzeću "Vis Legis" d.o.o Tuzla tereti za utaju poreznih obaveza PDV-a u iznosu od 71.512,09 KM.
 
U optužnici se navodi da Šehović tokom 2015. godine, u svojstvu odgovorne osobe u preduzeću "Vis Legis” d.o.o. Tuzla, nije prijavio ostvareni oporezivi prihod u iznosu od 420.659,38 KM, niti je prihod evidentirao kroz poslovne knjige niti prijavio UIO BiH.
 
- Optuženi se tereti da nije pravilno i zakonito izvršio obračun, prijavu  i uplatu poreznih obaveza, kao ni popis imovine na zalihi te obračun PDV-a za manjak imovine. Na navedeni način, optuženi je izbjegao plaćanje PDV-a u ukupnom iznosu od 71.512,09 KM, za koji iznos je oštetio budžet i građane BiH, a sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist - navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.
 
Šehoviću se na teret stavlje krivično djelo porezne utaje, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.