Pajić se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On  je tokom 1992. godine, u tri navrata, naoružan i u uniformi, došao u kuću ženske osobe bošnjačke nacionalnosti, te nad žrtvom, prijeteći da će ubiti njene najbliže srodnike, koji su bili zatočeni u logoru Sušica, uz prijetnje oružjem,  počinio silovanje.

Optuženi se također tereti da je počinio silovanje malodobne žrtve bošnjačke nacionalnosti, koja je u vrijeme počinjenja zločina ima 13 godina.

Također, optuženi Pajić se tereti da je tokom 1992. godine, mučio, tukao i zlostavljao na ponižavajuće načine, četvoricu muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u prostorijama SUP-a u Vlasenici, od kojih je jedna od žrtava bila malodobnik.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo BiH navode optužnice će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

S obzirom da se optuženi Slađan Pajić nalazi u bjekstvu, a prema saznanjima nalazi se na području R Srbije, zatraženo je raspisivanje međunarodne potjernice.