open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Podignuta optužnica protiv Milorada Govedarice za poreznu utaju 290.000 KM
Optuženi se tereti da je od 2010. do 2015. godine, kao predsjednik Upravnog odbora društva „FABRIKA ZA PROIZVODNJU ŽICE“ a.d. Novo Goražde, zajedno sa drugim osobama, postupao protivno odredbama poreznog zakonodavstva i propisima koji reguliraju prijavu i naplatu PDV-a
17.07.2019. u 11:31
get url
text

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privrednikriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Milorada Govedarice, rođenog 1955. godine u Ljubuškom, nastanjen na Palama, državljanin BiH.

Optuženi se tereti da je od 2010. do 2015. godine, kao predsjednik Upravnog odbora društva „FABRIKA ZA PROIZVODNJU ŽICE“ a.d. Novo Goražde, zajedno sa drugim osobama, postupao protivno odredbama poreznog zakonodavstva i propisima koji reguliraju prijavu i naplatu PDV-a.

U optužnici se navodi, da je putem navedenog preduzeća, veliku količinu proizvedene žice, u vrijednosti od oko milion KM, kao i sporedni proizvod (otpad nastao proizvodnjom), protivno zakonskim odredbama umjesto planiranog izvoza, stavio u promet u BiH, te bez izdavanja porezne fakture i evidentiranja porezne obaveze izbjegao plaćanje PDV-a u iznosu od 178.704,83 KM, kao i po osnovu utvrđenog manjka dobara na skladištu obveznika, PDV u iznosu od 113.146,13 KM.

U optužnici se navodi da je na taj način izbjegnuto je plaćanje PDV-a u iznosu od 291.850,96 KM, za koji je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo porezne utaje ili prijevare iz člana 210. stav 4. u svezi stava 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.