open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Podignuta optužnica protiv još jednog povratnika sa sirijskog ratišta
Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Hamze Labidija (1998) iz Zavidovića zbog pridruživanja paravojnim formacijama u Siriji i ratovanja na strani tzv. ISIL-a.
14.05.2020. u 09:33
get url
text

- Optuženi se tereti da je sredinom 2014. godine, zajedno sa svojom porodicom, napustio teritoriju BiH, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama, koje su djelovale u okviru struktura tzv.ISIL-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom. Istragom je utvrđeno da je optuženi, od 2016. godine, učestvovao u više oružanih formacija, sa kojima je učestvovao u borbama na području gradova Rakka i Haritan, da bi nakon pada i sloma ove terorističke organizacije, početkom 2019. godine bio zarobljen od pripadnika kurdskih snaga, te krajem 2019. godine, izručen u BiH, gdje je uhapšen i nalazi se u pritvoru - saopćeno je iz Tužilaštva.

Labidi je u Siriju otišao kao 16-godišnjak

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162 b. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.