- Optuženi se terete da su, od jula do  septembra 2020. godine, obavljajući dužnost veterinarskih inspektora Ureda za veterinarstvo BiH, na Graničnom veterinarskom inspekcijskom prijelazu Orašje, tražili i primili novac kako bi propustili teretna vozila bez provjere poštivanja propisanih zdravstvenih i sanitarnih uvjeta i normi. To su učinili kao ovlaštene osobe institucija BiH, zadužene za provođenje veterinarsko-zdravstvene inspekcije i kontrole u međunarodnoj trgovini živim životinjama, hranom i proizvodima životinjskog porijekla, radi sticanja nezakonite imovinske koristi - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na opisani način oni su počinili koruptivno krivično djelo- primanje dara ili drugih oblika koristi iz KZ-a BiH. Također, počinjenjem ovog krivičnog djela, ugrožena je i zdravstvena i sanitarna sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

- Tokom provedene istrage, otkrivena su i zadokumentirana počinjenja krivičnih djela, a navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem svjedoka te prilaganjem većeg broja dokaznih materijala. Također, Tužilaštvo će u postupku tražiti da se optuženima oduzme imovinska korist stečena krivičnim djelom, kao i da se optuženima izrekne mjera sigurnosti zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od pet godina na način da im se zabrani obavljanje dužnosti veterinarskih inspektora na granici u Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine - dodaje se u saopćenju Tužilaštva.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

Osumnjičeni su uhapšeni u akciji "Indy" koju su krajem septembra proveli pripadnici SIPA-e, u saradnji sa brčanskom i posavskom policijom

Prilikom pretresa, pripadnici SIPA-e pronašli su i oduzeli više od 50.000 eura i 12.000 dolara, a za koje se sumnja da potječu iz krivičnog djela.

Kako se tada moglo čuti, osumnjičeni su za određeni novčani iznos preko granice propuštali kamione sa uvezenim mesom, bez da su izvršili pregled.