open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Podignuta optužnica protiv Enesa Muratovića za nedozvoljeni promet cigareta i duhana
 Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Enesa Muratovića (1967.) zbog nedozvoljenog prometa akcizne robe, cigareta i duhana.
17.11.2022. u 12:17
get url
text

Prema navodima optužnice, Muratović se tereti da je, radi sticanja protupravne imovinske koristi, tokom 2020. i 2021. godine, počinio pet krivičnopravnih radnji na način da se neovlašteno bavio nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda na području Tuzle i Zvornika.

On se, kako se nadalje navodi, tereti da je u namjeri dalje prodaje, prevozio i  skladištio cigarete i duhan veće vrijednosti u prostorijama koje je privremeno koristio, a za koju akciznu robu nije posjedovao nikakvu dokumentaciju, odnosno koja nije bila obilježena akciznim markicama.

Prilikom izvršenih pretresa pronađene su cigarete u ukupnoj količini od 12.071 pakli raznih marki i proizvođača i sitno rezani duhan u količini od 40 kolograma, tržišne vrijednosti od više desetina hiljada KM.

Optuženi se tereti da je posjedovao i namjeravao prodavati proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH,  čime je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.