open-navfaktor-logo
search
Živi u Srbiji
Podignuta optužnica protiv Elvisa Đurića za zločine protiv čovječnosti u Vlasenici
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Elvisa Đurića, rođenog 1969. godine u Vlasenici, državljanina BiH i Srbije, nastanjenog na području Srbije.
30.12.2022. u 12:34
get url
text

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice i okoline, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava SJB Vlasenica, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštitu civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je, tokom 1992. naoružan i u uniformi, sudjelovao u napadima na sela nastanjena bošnjačkim civilnim stanovništvom, među kojima mjesta Džamadžići, Alihodžići, Durakovići i drugim lokacijama na području Vlasenice, gdje su počinjenja ubistva civila, paljenje i pljačkanje imovine i druga nečovječna djela.

Nadalje, optuženi se tereti da je osobno, upotrebom hladnog oružja, na svirep način usmrtio civila bošnjačke nacionalnosti, kao i da je vršio mučenja, zastrašivanja, nezakonita zatočenja civila u logoru Sušica i druga nečovječna djela nad civilnim stanovništvom.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti. Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka, od čega tri svjedoka uz dodijeljene mjere zaštite, dva stručna vještaka, kao i prilaganjem više od 100 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.