open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Podignuta optužnica protiv Aldina Hodžića zbog utaje poreza
Tužilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilašva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Aldina Hodžića, rođenog 1982. godine u Gračanici, državljanina BiH i pravne osobe "OXIS OIL" d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i transport Gračanica, čiji je direktor bez ograničenja, u periodu za koji se odnosi optužnica, bio Aldin Hodžić.
28.04.2021. u 13:14
get url
text

Optuženi Hodžić se tereti da je, u periodu od 2014. do 2018. godine, poslujući putem navedenog preduzeća u prometu nafte i naftnih derivata, ostvario oporezivi prihod od oko 1,4 miliona KM, koji nije prijavio za obračun PDV-a u skladu sa zakonskim odredbama poreznog zakonodavstva BiH.

Na taj način, izvršena je utaja poreznih davanja za PDV u ukupnom iznosu od 239.036 KM, za koji iznos je oštećen budžet Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nadalje, optuženi se tereti da je sredinom 2015. godine, putem navedenog poduzeća, ostvario promet od 409.605 KM, za koji nije obračunao niti uplatio iznos PDV od 69.605 KM, za koji je oštetio budžet BiH.

Hodžić se tereti da je, kao direktor bez ograničenja ovlaštenja u pravnoj osobi "OXIS OIL" d.o.o. Gračanica, djelujući u ime, za račun i u korist navedene pravne osobe nepružajući zahtjevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama od uticaja na utvrđivanje iznosa poreznih obveza, izbjegao plaćanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) u iznosu većem od 200.000 KM, dok je pravno lice OXIS OIL d.o.o. raspolagalo na taj način protupravno ostvarenom imenovinskom koristi.

Hodžić i "OXIS OIL" d.o.o. Gračanica se terete i da su počinili produženo kazneno djelo porezne utaje ili prijevare.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.