open-navfaktor-logo
search
Narko-kriminal
Podignuta najopsežnija optužnica za šverc droge u BiH: Cisternama prebacili tone skanka u EU
Nakon višemjesečne opsežne istrage, Tužilaštvo BiH je u saradnji sa partnerskim policijskim i sigurnosnim institucijama u BiH, kao i saradnji sa partnerskim institucijama iz zemalja regiona i Evropske unije, uspješno okončalo istragu i podiglo najopsežniju optužnicu iz oblasti narko-kriminala u postdejtonskoj BiH, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.
09.10.2020. u 16:01
get url
text

Optuženi se terete da su od 2016. do 2019. godine, kao organizovana kriminalna grupa, u dogovoru sa drugim osobama, u najmanje 25 navrata, organizovali, isplanirali i realizovali krijumčarenje opojne droge marihuana - skank, najčešće u količinama od oko 200 kilograma, a u pojedinim slučajevima u količinama koje su dosezale 600 ili 900 kilograma, a koja je krijumčarena sa područja Crne Gore, u Bosnu i Hercegovinu.

VEZANI TEKST - Akcija SIPA-e u Trebinju, zaplijenjeno oko 100 kilograma droge

Ostvarena nezakonita imovinska korist procjenjuje se na najmanje dva miliona eura.

Droga je ili skladištena u BiH ili je odmah krijumčarena dalje prema Hrvatskoj i zemljama EU, navode iz Tužilaštva BiH.

Operativnim aktivnostima policijskih organa, a u koordinaciji sa tužilaštvom, agencije za provođenje zakona, uspjele su otkriti, presresti i spriječiti krijumčarenje količine od najmanje dvije tone opojne droge na području BiH, na području Istočnog Sarajeva, Neuma i Bosanske Gradiške, kao i određenih količina opojne droge na području Hrvatske.

VEZANI TEKST - Pretresi u Stocu, Kiseljaku i Trebinju: Nađene stotine kilograma droge, uhapšeno šest osoba

Prilikom pretresa i hapšenja, od osumnjičenih je oduzet novac u iznosu od oko pola miliona KM, kao i određena količina krivotvorenih novčanica.

Optuženi su za krijumčarenje angažovali vozila transportnih preduzeća koja se bave prometom naftnih derivata (cisterne) ili drugih roba, kako bi pokušali prikriti krijumčarenja velikih količina opojnih droga.

Optužnicom je obuhvaćeno sedam osoba: Ivan Antunović (1969) iz Stoca, Borislav Kovačević (1978) iz Trebinja, Ivan Cvijanović (1987) iz Sarajeva, Mario Vuletić (1987) iz Metkovića, Jurica Vuletić (1986) iz Trebinja, nastanjen u Metkoviću, Haris Hodžić (1983) i Travnika i Nikola Bošković (1963) iz Stoca.

- Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka, od čega je jednom broju svjedoka dodijeljena procesna mjera zaštite, te više stotina dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH - naveli su iz Tužilaštva.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.