open-navfaktor-logo
search
Bitka za čist zrak
Podić: Vlada odlučila nastaviti gradnju betonskih monstruma u Sarajevu
Vlada Kantona Sarajevo je stavila u srijedu van snage Odluku o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora utvrđenih Studijom o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka.
12.05.2021. u 22:02
get url
text
Sarajevo
Sarajevo

Kompletna studija će biti u novom urbanističkom planu. Sve ono što se tretira njome, a to su ruže vjetrova, širine koridora, visina zgrada i drugo, će biti u urbanističkom planu, navodi se u studiji.

- Nakon ove odluke Vlade KS nastavit će se sa građenjem betonskih monstruma u Sarajevu, od kojih korist ima samo građevinski lobi i njihove političke sponzoruše. Jedino preostaje da Skupština KS poništi ovu odluku Vlade. U tim odlukama o okolišu preskaču se i građani koji trebaju dati svoje mišljenje o okolišu u kojem žive. Odluke donosi uski krug ljudi u vlasti i očito je da se tu ostvaruju želje raznih lobija, a građane poslije izbora niko ništa i ne pita. Da li Sarajevo zauvijek gubi bitku za čisti zrak, saznat ćemo ubrzo – kazao je za Faktor Anes Podić, predsjednik Udruženja Eko akcija.

Odluku o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridorima donio je bivši resorni ministar Faruk Kapidžić. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, kojom predsjedava Kapidžić, donijela je odluku da se historijski urbani krajolik Sarajeva proglasi nacionalnim spomenikom.

Studija o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka je predstavljena u oktobru 2019. godine. Studija je utvrdila da više zgrade mogu doprinositi zagađenju zraka. To ovisi o lokaciji na kojoj se nalazi, njenom obliku i položaju u odnosu na druge građevine. Također su utvrđeni najznačajniji zračni koridori, a to su korito rijeke Miljacke i glavna gradska saobraćajnica.

Kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović, nije se javljao na naše pozive da pojasni donošenje ove Odluke Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.