open-navfaktor-logo
search
Sarajlije se guše
Podić: Vlada KS ponaša se kao da je sve u redu, pola miliona KM ne može riješiti problem zagađenog zraka
Nedavno smo analizirali rezultate popisa stanovništva i izvještaje Sarajevogasa, pa smo došli do brojke da trenutno na području Kantona Sarajevo ima oko 40.000 domaćinstava koja se griju na čvrsto gorivo. Dakle, kako bi svi prešli na plin, pod uvjetom da se niko u međuvremenu ne isključi, trebat će nam 100 godina, kaže predsjednik Udruženja "Eko akcija"
07.12.2019. u 17:07
get url
text

Sarajevo je jučer i danas jedan od gradova sa najzagađenijim zrakom u svijetu.

Prema najnovijim podacima stranice zrakekoakcija.org zrak u Sarajevu je opasan, a vrijednost PM10 čestica iznosi 383.

Prema riječima Anesa Podića, predsjednik Udruženja "Eko akcija", trenutno stanje sa zrakom u Kantonu Sarajevo može se okarakterisati kao – alarmantno.

- Proljetos smo čuli razna obećanja po ovom pitanju, a sada imamo ovakvu sliku. Ništa nije urađeno. Dovoljno je samo pogledati budžet Vlade Kantona Sarajevo. Pola miliona KM za ovu stavku je ništa. U prethodnom periodu imali smo nastavak davanja subvencija za priključivanje plina, što je počela prošla Vlada KS, čime se godišnje na ovaj energent uspije prebaciti 300 do 440 građana. Nedavno smo analizirali rezultate popisa stanovništva i izvještaje Sarajevogasa, pa smo došli do brojke da trenutno na području Kantona Sarajevo ima oko 40.000 domaćinstava koja se griju na čvrsto gorivo. Pametnom ne treba ništa dodati. Dakle, kako bi svi prešli na plin, pod uvjetom da se niko u međuvremenu ne isključi, trebat će nam 100 godina – kaže Podić.

Osvrnuo se i na utopljavanje stanova te mokri postupak, koje je Vlada KS iznijela kao mjere u rješavanju problema zagađenog zraka.

- Utopljavanje se ne radi zbog zagađenja zraka, nego zbog smanjenja emisije CO2. Na taj način do sada se nije utoplio nijedan postotak većih zgrada na području KS, a projekti se rade od 2007. godine različitim intenzitetom, pa će nam i za ovaj program trebati narednih 100 godina. Spominjala se i toplifikacija, a urađena je samo studija u kojoj piše – ako potrošimo oko 180 miliona KM bit će smanjene lebdeće čestice za svega 10 posto. Tako da ni ovo nije rješenje - navodi.

Kao jedino rješenje koje će zaustaviti "gušenje" građana Kantona Sarajevo Podić vidi u zamjeni ložišta, koje je, kako kaže, itekako moguće učiniti, nakon čega će biti lako kontrolisati da li neko loži nešto što ne bi smio.

- Slična stvar urađena je u Londonu od sredine 50-tih godina prošlog stoljeća. Naravno, London sada ima problem sa saobraćajem, ali emisija iz malih kućnih ložišta, koja je bila jedan od glavnih krivaca za 12.000 umrlih stanovnika ovog grada, je riješena. Skoplje također, radi odlične stvari. Donijeli su ambiciozan program po kojem bi se za dvije godine smanjilo zagađenje za 50 posto. Primjera radi, ove godine njihova Elektroprivreda finansira zamjenu 10.000 peći ili boljim pećima ili toplotnim pumpama – dodaje.

Kaže kako bismo od Skoplja, u kojem je prag uzbune daleko niži od onog u Sarajevu, mogli prepisati mjere koje su oni uveli kada je na snazi jako zagađen zrak.

- Oni su u svakoj učionici osnovne i srednje škole postavili prečistače zraka, pa barem dok su djeca u školi, dišu čistiji zrak. Trudnice su oslobođene dolaska na posao kad traju uzbune, kao i hronični bolesnici. Kod nas nemate ni valjanu uzbunu za stanovništvo. Vlast u KS se ponaša kao da je sve u najboljem redu - ističe.

Dodaje kako se za pola miliona KM, koliko je, kaže, Vlada KS izdvojila za rješavanje ovog problema u 2019. godini, ne može ništa ozbiljno napraviti.

- Prema nekim procjenama, 40 miliona maraka bilo bi dovoljno da se riješi problem najvećeg zagađivača u KS, a to su mala kućna ložišta. Osim toga, broj inspektora, iz godine u godinu, je isti. Nažalost, moram kazati da ta inspekcija u ovom trenutku ne liči ni na šta - zaključio je Podić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.