open-navfaktor-logo
search
Šta nas čeka u zimu
Podić: Prečistači zraka sprečavaju i prodor virusa, zašto ih vlast KS nije ugradila u škole
Ako nas vrijeme ne posluži, građani Kantona Sarajevo i ove zime gušit će se u smogu. Kaže to Anes Podić, predsjednik Udruženja "Eko akcija", ističući kako se u prethodnom periodu malo toga uradilo na eliminaciji izvorišta zagađenja.
27.09.2021. u 10:47
get url
text

- Konkretno u Kantonu Sarajevo, problem su mala kućna ložišta. Mi u ovom trenutku imamo više od 35.000 domaćinstava koja lože drvo i ugalj. Tu je nešto i sitne industrije i male privrede i naravno, saobraćaj. Vrlo malo se radilo na tome da se rješavaju izvori emisija zagađenih materija – kaže Podić.

Malo novca za subvencije

Dodaje kako je do sada KS, nezavisno koja je postava bila na vlasti, godišnje izdvajao od 300 do 400 hiljada KM za subvencije koje bi poslužile da se sa čvrstog goriva pređe na plin. No, to je, kaže Podić, malo sredstava da bi se nešto konkretno napravilo.

- Sa tih 300-400 hiljada KM godišnje može se riješiti 300 ili 400 korisnika, što je jako mali broj. S tim tempom problem zagađenja zraka malim kućnim ložištima mogao bi se riješiti za stotinu godina, pod uvjetom da se oni koji su prešli na plin ponovo ne vrate na prljava goriva – naglašava Podić.

Anes Podić

Rješenje je, kaže, zamjena malih kućnih ložišta pećima koje daleko manje zagađuju zrak ili toplotnim pumpama.

- Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS prošle godine krenulo je s tim programom, ali su to još mali koraci, prije svega, što su uvjeti konkursa postavljeni tako da ljudima koji su u stanju socijalne potrebe, to neće riješiti problem jer moraju imati dio svog novca kako bi dobili subvencije. Neke toplotne pumpe koštaju i do nekoliko hiljada maraka što je zaista pretjerano – navodi Podić.

Dodaje kako vlast u KS mora naći rješenje da s iznosom kojim raspolaže obuhvati što veći broj domaćinstava koja trebaju zamjenu ložišta.

- Istina, ove godine pomoć je stigla i od Vlade Švedske, pa je taj program nešto obimniji, ali nije jasno zašto vlast u KS, koja je daleko najbogatija lokalna zajednica, ne želi da se krene u projekat zamjene desetaka hiljada peći. To bi kantonalni budžet koštalo nekoliko desetaka miliona KM, ali imali bismo riješen problem koji ozbiljno narušava zdravlje stanovnika. Međutim, i dalje su preče superskupe ceste koje se grade decenijama, i dalje imamo planove za nabavke helikoptera, a rješavanje pitanja kvalitete zraka, što bi trebalo biti prioritet, još je nisko na listi – kaže Podić.

Nevolja je, ističe, to što rješavanje ovog problema zahtijeva nekoliko mandata, pa se ministri i premijeri ne mogu tako lako uslikati kao pored nove ceste. Dodatni razlog je i to što se u cijeloj BiH, kako kaže, na gradnji većih i manjih puteva, lako krade.

No, zamjena peći donijela bi višestruke koristi.

- Najviše su ugroženi stanovnici kuća koje imaju loše peći jer u tom slučaju i da živite na vrhu Bjelašnice, unutra je zrak tako zagađen kao da ste pored prometnog autoputa. Nakon njih ugrožene su prve komšije, a potom i ostatak grada. Zamjenom peći zrak bi bio daleko čistiji, a i računi za grijanje bili bi drastično niži – napominje Podić.

Šta je sa Odlukom o kvaliteti zraka u KS

Smatra da bi Izmjena odluke o kvaliteti zdraka u KS, koja je, kako kaže, već dugo u pripremi, pospješila i učinkovitost inspekcijskih kontrola kod zagađivača zraka.

- Odluka nije savršena, ali bi dala mogućnost da inspekcijske kontrole kod zagađivača budu znatno učinkovitije. Naša pretpostavka što odluke još nema, jeste dio koji se odnosi na ventilacione koridore. Naime, tom odlukom bi se ozakonila zabrana gradnje – pojašnjava Podić.

Osim dugoročnih mjera smanjenja emisije zagađenih materija, postoje i kratkoročne mjere koje imaju za cilj spašavanje zdravlja i život ljudi. U tom cilju KS je u svim predškolskim ustanovama ranije postavio prečistače zraka, ali ih, kako kaže Podić, u školama nema.

- Ti prečistači zraka u vrijeme pandemije postali su još važniji jer osim što sprečavaju lebdeće čestice, oni sprečavaju i prodor virusa. Mislim da sam ovim ustvari rekao koliki je njihov značaj. Kantonalna vlast bi to mogla brzo uraditi, ali nema nikakvih indikacija da će se to desiti – zaključuje Podić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.