open-navfaktor-logo
search
Zdravstveni paradoks
Podhrastovi puni, Opća bolnica predstavlja pojačanja, a direktor prima pacijente u privatnoj ordinaciji
U Kantonu Sarajevo (KS) jutros su još 74 osobe potvrđene kao pozitivne na koronavirus, a ukupno je u ovom kantonu više od 1.300 aktivnih slučajeva. Čak 88 pacijenata je smješteno u izolatoriju na Podhrastovima, a 19 novih je primljeno tokom srijede, te je pitanje sata kada će kapaciteti izolatorija biti nedovoljni za sve pacijente kojima je potrebno bolničko liječenje.
06.08.2020. u 19:49
get url
text
get url
text

Stanje u Sarajevu je, upozorava direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović, alarmantno.

- Samo KCUS vodi brigu o oboljelima od koronavirusa koji trebaju hospitalizaciju. Nevjerovatno je da od februara ni Zavod za javno zdravstvo, ni Opća bolnica nisu napravili izolatorij – izjavila je Izetbegović.

VEZANI TEKST - Alarmantno u Sarajevu: Na Podhrastovima 88 bolesnika, danas mora biti otvoren izolatorij u Općoj bolnici!

S druge strane, Opća bolnica je, sudeći prema izjavama menadžmenta te ustanove, za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19 bila spremna još prije četiri mjeseca. Tako je barem 5. aprila tvrdio tadašnji direktor Zlatko Kravić, poručivši da je Opća bolnica, ako zatreba, spremna primiti i do 400 oboljelih. U međuvremenu niti jedan pacijent nije izliječen od COVID-19 u ovoj zdravstvenoj ustanovi, iako su sredstva za situaciju izazvanu pandemijom povučena iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Početkom juna je za v. d. direktora Opće bolnice imenovan Ismet Gavrankapetanović. Promjene u upravljačkoj strukturi nisu rezultirale promjenama po pitanju odnosa prema liječenju COVID-19, s obzirom na to da još niti jedan nije izliječen u Općoj bolnici, a izolatorij u toj zdravstvenoj ustanovi još nije na vidiku.

- Građani trebaju biti mirni – poručio je Gavrankapetanović sredinom jula.

U međuvremenu Opća bolnica nije predstavila prvog izliječenog pacijenta od COVID-19, niti izolatorij za zaražene pacijente, ali jeste, po uzoru na sportske kolektive u prijelaznim rokovima, nova pojačanja u toj ustanovi.

VEZANI TEKST - Šta je sa objektom u krugu Opće bolnice gdje je trebalo da bude smješten izolatorij?

- Prof. dr. Gavrankapetanović je na čelu Opće bolnice tridesetak dana i za ovo kratko vrijeme je napravio značajan iskorak ka približavanju zdravstvene usluge svakom pacijentu, a tako i poboljšanju stanja u zdravstvenom sistemu KS – navodi se u saopćenju Opće bolnice povodom predstavljanja pojačanja.

Uprkos "iskoracima ka približavanju zdravstvene usluge svakom pacijentu", isti ti pacijenti su prinuđeni zdravstvene usluge potražiti u privatnim ordinacijama i to kod istih doktora koji, navodno, "prave iskorake" da pružanje usluga omoguće u javnim ustanovama. Potvrđuju to i fotografije nastale u srijedu ispred privatne ordinacije dr. Ismeta Gavrankapetanovića, koji, uprkos alarmantnoj situaciji u KS i činjenici da ustanova kojom rukovodi još nije stvorila uvjete za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19, vrijeme radije provodi u privatnoj praksi.

Zaista je nevjerovatno kako Gavrankapetanović uspijeva voditi Opću bolnicu i to tokom najvećeg zdravstvenog izazova sa kojima se naša zemlja suočava, te istovremeno obavljati privatnu praksu i pacijentima za novac pružati usluge koje bi trebao pružati u ustanovi kojom rukovodi.

Pokušali smo kontaktirati dr. Gavrankapetanovića kako bi provjerili kako uspijeva istovremeno biti na čelu Opće bolnice i obavljati privatnu praksu, i to u periodu pandemije koja je u BiH odnijela gotovo 400 života, ali on nije odgovarao na naše pozive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.