open-navfaktor-logo
search
Od sendviča, do tjestenine
Podcijenjena riba koja čuva zdravlje: Sardina iz konzerve odličan je obrok
Kao što je slučaj s mnogim namirnicama koje zaslužuju pažnju, tako je i sa sardinama u konzervi - mnogi će reći kako ih ne vole samo zato što nisu probali one kvalitetne.
17.02.2021. u 13:09
get url
text

Tokom hladnih mjeseci sardine zvuče kao pravi mali luksuz, ali na sreću postoje one u konzervama koje lahko mogu u svakom trenutku završiti na vašem stolu.

Osim što su odličnog okusa, sardine su veoma dobre i za zdravlje. Pune su proteina, obiluju omega-3 masnim kiselinama koje uravnotežuju holesterol u krvi i djeluju protivupalno, pa su nužne za zdravlje krvožilnog, živčanog i imunološkog sistema.

Baš kao i vitamini B grupe, koji se također u sardinama nalaze u velikim količinama, naročito vitamin B12.

Važno je znati da je sardina odličan izvor vitamina D i kalcija, a u značajnoj količini sadrže i fosfor - sve odreda gradivne tvari za čvrste kosti i zube. Bogate su i željezom, a sadrže i selen, magnezij i jod.

Savjet je da ih kupite nekoliko i uvijek imate u špajzu kada poželite pojesti nešto ukusno i zdravo.

Osim sardina u ulju, postoje i one s povrćem, pa sigurno mogu poslužiti kao kompletan obrok.

Od sardine iz konzerve možete pripremiti mnoga jela, od sendviča, a odlične su u kombinaciji sa krompirom, rižom i tjesteninom.

Ako pazite na liniju, možete ih staviti na krekere, dodati krastavac ili jaje.

Druga zanimljiva varijanta je da ih stavite na tost s puno maslinovog ulja ili ih jednostavno dodajte tjestenini.

Naravno, ako ih volite, sardine su veoma ukusne i ako se jedu direktno iz konzerve bez dodataka. Odlična je varijanta, ako nemate šta za pojesti ili ručak morate pripremiti u kratkom vremenu.

Uglavnom, ono što je veoma važno jeste da sardine u konzervi mogu dugo stajati u špajzu, a ta činjenica u vremenu u kojem živimo veoma je cijenjena.

Jedan od recepata koji će vam se sigurno svidjeti, jer nije skup i ne zahtijeva previše vremena je – sendvič sa sardinom.

Potrebni sastojci: prstohvat svježeg komorača, celer – izrezati na nekoliko trakica, ¼ narezane rotkvice, malo soka limuna, malo soli, malo majoneze, sardine iz konzerve, zemička.

Postupak pripreme:

Sve sastojke osim majoneze i sardina stavite u jednu posudu i pomiješajte.

Prerežite zemičku, premažite je majonezom, stavite sardine, a potom i sastojke iz posude.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.