open-navfaktor-logo
search
Znalac i radilica
Podatak koji otkriva da Pjanić nije bez razloga dobio kapitensku traku
Osim što je fudbaler Juventusa s uvjerljivo najviše pretrčanih kilometara u dosadašnjih 17 kola, Pjanić zauzima i visoko peto mjesto u cjelokupnoj Serie A
19.12.2019. u 13:17
get url
text

Pobjedom u gostima nad Sampdorijom (2:1) fudbaleri Juventusa vratili su se na lidersku poziciju Serie A, s tri boda više u odnosu na drugoplasirani Inter, koji ima utakmicu manje.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić i ove je sezone neizostavan član udarne postave aktuelnog prvaka Italije, uprkos tome što je ovog ljeta Stara dama promijenila trenera. Šta više, čini se da Maurizio Sarri više vjeruje Pjaniću od svog prethodnika Massimiliana Allegrija, a nedavno je kod Zmaja na ruci završila i kapitenska traka.

Da to baš i nije slučajno potvrđuju brojke o pretrčanim kilometrima u dosadašnjem dijelu sezone u Serie A. Osim što je fudbaler Juventusa s uvjerljivo najviše pretrčanih kilometara u dosadašnjih 17 kola, Pjanić zauzima i visoko peto mjesto u cjelokupnoj Serie A.

Više od Pjanića ove sezone u prosjeku pretrčali su samo Marcelo Brozović (12.716 m), Dejan Kuluševski (12.164 m), Sebastian Cristoforo (11.819 m) i Erick Pulgar (11.784 m).

No, zanimljivo je da su Brozović, Kuluševski i Pulgar proveli više vremena na terenu od Pjanića. Hrvatski reprezentativac je igrao 222 minute više od Zmaja, Kuluševski 120, a Pulgar 143.

U prilog tvrdnji da Sarri ne cijeni Pjanića bez razloga ide i podatak da niko od timskih kolega našeg reprezentativca ove sezone u prosjeku ne trči više od 11 kilometara po utakmici. Tome najbolje svjedoči činjenica da je najbolji trkač nakon Zmaja Alex Sandro sa 10.763 metra po utakmici, a nalazi se tek na 28. poziciji među fudbalerima Serie A kada je riječ o ovom statističkom parametru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.