open-navfaktor-logo
search
Saopćenje UDIK-a
Pod simbolima četništva i Draže Mihailovića ubijani Bošnjaci i Hrvati
Spomenik Draži Mihajloviću bit će postavljen danas u Bileći
01.06.2019. u 10:42
get url
text

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) izražava žaljenje i duboku zabrinutost zbog podizanja još jednog spomenika ratnom zločincu i komandantu Kraljevske vojske u otadžbini Dragoljubu Draži Mihailoviću, koji će danas biti postavljen u Ravnogorskom parku u Bileći.

Iz UDIK-a ističu da su pod simbolima četništva i Draže Mihailovića ubijani Bošnjaci i Hrvati u dva navrata širom Bosne i Hercegovine, u Drugo svjetskom ratu  i posljednjem ratu protiv Bosne i Hercegovine, u kojem je on uzdignut u mitskog junaka za slobodu Srba.

Draža Mihailović jeste 2015. godine pri Višem sudu u Beogradu rehabilitovan, ali ga sud nije oslobodio zločina zbog kojih je  1946. godine osuđen i strijeljan.

UDIK je u prethodnom periodu upozoravao javnost u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj, da u ovim državama postoje kontroverzni spomenici čiji je krajnji cilj relativizovanje, ali i drugačija interpretacija istorije iz Drugog svjetskog rata.

Ovo nije prvi spomenik Draži Mihaloviću u Bosni i Hercegovini. Spomenici ovom zločincu se nalaze širom bh. entiteta Republika Srpska, i u Brčko distriktu BiH. Spomenik Mihailoviću je na pravoslavnom groblju u Brčkom, spomen-česma je u Bijeljini, spomen-kompleks je u Urduljama kod Višegrada, te spomen-ploča na planini Ozren. Takođe, veliki broj ulica u gradovima u Republici Srpskoj nose imena po Mihailoviću i do danas vlast u tom entitetu ne pokazuje ni volju ni želju za promjenom postojećeg stanja, navodi UDIK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.