open-navfaktor-logo
search
Tajno glasanje
Pod neviđenim mjerama sigurnosti: Zastupnici NSRS-a glasaju za delegate za Dom naroda PSBiH
Zastupnici Narodne skupštine RS-a započeli su tajno glasanje za izbor delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
01.12.2022. u 13:04
get url
text

Bira se pet srpskih delegata i glasaju svi zastupnici NSRS-a.

Prema pravilima, glasački listić je napravljen u skladu sa uputstvima Centralne izborne komisije BiH (CIK). Stavlja se "X" ispred liste, na način kako se glasa i na Općim izborima, s tim da nije moguće glasati za pojedinačne kandidate, nego isključivo za listu.

Komisija za izbor i imenovanje NSRS-a tehnički vodi ovaj postupak i utvrđuje rezultate, dok ih potvrđuje i verifikuje CIKBiH.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Ilija Tamindžija (SNSD) pojasnio je uoči glasanja da glasanje mora biti bez podebljavanja i da listići ne smiju imati nikakve oznake. Moraju biti ispisani plavom olovkom koja je na mjestu gdje se glasa.

VEZANI TEKST - Hoće li SNSD dobiti četiri delegata: Počela prva posebna sjednica Narodne skupštine RS-a

- Listić mora biti dva puta presavijen i tako ubačen u glasačku kutiju koja je providna, da bi se tako onemogućio uvid. Članovi komisije nadgledaju tok glasanja, zatim otvaraju kutije, istresaju lisiće, a stručne službe vrše klasifikaciju i brojanje – kazao je Tamindžija.

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić je kazao da je tri sata trajao sastanak sa šefovima zastupničkih klubova kako bi se dogovorila i utvrdila pravila glasanja, a istakao je da vlada neviđeno interesovanje javnosti i medija za ovaj izbor.

- Nije dopušteno da se slika ili snima listić, niti bilo šta drugo, što bi dovelo u pitanje validnost glasačkog listića – rekao je Stevandić, te je čak pozvao ministre i članove Vlade RS-a koji sjede ispod rukovodstva NSRS-a da oslobode taj prostor kako ne bi bili blizu glasačkog mjesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.