open-navfaktor-logo
search
U 15 dana kampanje
"Pod lupom": 80.000 građana potpisalo peticiju kojom traže sprečavanje izbornih krađa
Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" uputila je otvoreno pismo javnosti u susret novoj seriji razgovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u kojem između ostaloga još jednom sreće pažnju na važnost uvođenja novih tehničkih rješenja na izborima u BiH.
25.01.2022. u 08:41
get url
text

U prvih 15 dana kampanje Koalicije "Pod lupom" za potpisivanje građanske peticije, 80.000 građana BiH jasno je stavilo do znanja političarima da žele sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan, uvođenjem elektronske identifikacije birača i uređaja za skeniranje glasačkih listića.

Koalicija "Pod lupom" naglašava da bi uvođenje novih tehničkih rješenja direktno uticalo na sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan zbog čega su pozvali izabrane predstavnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da usvoje takva unapređenja izbornog procesa.

Osim implementacije obavezujućih presuda domaćih i stranih sudova, Parlamentarna skupština BiH mora usvojiti i druga unapređenja koja će značiti konkretan korak ka slobodnim i poštenim izborima u BiH, smatraju u ovoj nevladinoj organizaciji.

Ignoriranje takvih zahtjeva 80.000 građana bilo bi pogrešan potez i izrugivanje direktnom učešću građana u demokratskim procesima, kažu iz Koalicije, a što je jedno od njihovih temeljnih ljudskih i građanskih prava. 

Uvođenjem novih tehnologija bi se vratio kredibilitet i integritet izbornog procesa, kao i povjerenje građana u izbore, a nove tehnologije na izborima doprinijele bi povećanju transparentnosti izbornog procesa i većoj izlaznosti na izbore.

Konkretno, uvođenje uređaja za skeniranje glasačkih listića ne bi promijenilo dosadašnji način glasanja na koji su birači navikli, ali bi se spriječile izborne prevare i falsificiranje izbornih rezultata, što je do sada bio slučaj, upozoravaju u saopćenju.

Elektronskom identifikacijom birača bi se spriječile zloupotrebe vezane za identitet birača koji izlaze na glasanje, a bilo bi moguće pratiti i izlaznost birača na izbore u realnom vremenu. Zavisno od tehnologije koja bi se primjenjivala, rezultate izbora mogli bi imati nekoliko sati ili minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Kampanja unapređenja izbornog procesa Koalicije "Pod lupom" podrazumijeva aktivno učešće građana u zahtjevu prema vlastima za unapređenje izbornog procesa.

Građani su imali priliku potpisati peticiju na štandovima u više od 70 općina i gradova u BiH, kao i online putem, u periodu od 15. do 30. decembra prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.