open-navfaktor-logo
search
Bez dokaza
Pod istragom zbog ubistva policajaca i Damira Ostojića: Optužnica nema, Trifković na slobodi
Srećko Trifković, jedan od osumnjičenih za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, a koji se u banjalučkom KPZ-u Tunjice nalazio u pritvoru jer se sumnjičio i za umiješanost u likvidaciju Damira Ostojića Šijana, pušten je na slobodu, potvrdila je njegova advokatica Tatjana Savić.
05.02.2020. u 11:43
get url
text

Trifković je, podsjećamo, nakon što je u pritvoru u Sarajevu proveo devet mjeseci, pušten, jer u tom roku nije donesena tužilačka odluka, ali su ga po izlasku iz KPZ-a Zenica odmah preuzeli pripadnici MUP-a RS-a, koji su ga sproveli u Banju Luku, gdje mu je određen jednomjesečni pritvor.

U maju prošle godine Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a podnijela je izvještaj entitetskom Tužilaštvu protiv Trifkovića zbog navodne umiješanosti u ubistvo Ostojića i pokušaj ubistva njegove supruge.

Prema informacijama iz istrage, Trifković se sumnjiči da je 26. na 27. juli 2018. godine u Sarajevu, zajedno sa Stefanom Samardžijom i Milošem Obradovim, ukrao vozilo "škoda oktavija", vlasništvo D. A. iz Münchena, nakon čega su vozilo skrivali na nepoznatoj lokaciji u Sarajevu.

Samardžija i Obradov su 31. jula 2018. godine to vozilo prevezli na područje Banje Luke, gdje su ga držali na skrivenom mjestu, sve do 5. septembra 2018. kada su sva trojica, u dogovoru sa još najmanje jednim, za sada nepoznatim izvršiocem, navedeno vozilo koristili za neposredno praćenje Damira Ostojić i Sandre Jošić, u koje je pucano 5. septembra 2018. godine.

Pritvor u Banjoj Luci Trifkoviću je produžavan po dva mjeseca u dva navrata.

- Tužilaštvo RS-a je drugi put tražilo produženje od tri mjeseca, ali je mu je sud tada odredio još dva, te je po isteku tog rješenja on i pušten 23. decembra. Tužilaštvo novo produženje nije ni tražilo - pojasnila je Savić za Faktor.

Trifković je jedan od optuženih i u predmetu "Volan", koji se pred državnim sudom vodi protiv više pripadnika takozvane automafije iz Istočnog Sarajeva, gdje su mu određene mjere zabrane, koje i dalje ostaju na snazi.

- Sudovi su njemu i mjere zabrane i mjere pritvora određivali zbog opasnosti od ometanja istrage, nikad zbog bojazni od bjekstva. On se u predmetu "Volan" tužiocu odazivao na telefonski poziv i sve vrijeme bio dostupan - kazala je Savić.

Pojedini mediji prošle godine su objavili informaciju kako je nakon saslušanja Trifkovića napravljen veliki pomak u istrazi ubistva Ostojića, koji je, kako je tada objavljeno, odao imena izvršilaca i nalogodavaca ubistva, a što je njegova advokatica tada izričito demantovala, kazavši kako mu neko stavlja metu na čelo. 

Ranije je pritvor ukinut i Milošu Obradovu i Stefanu Samardžiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.