open-navfaktor-logo
search
KJKP Tržnice-pijace
Pod istragom Tužilaštva KS: Zlatar kupio luksuzni "citroen C8", kakav je odgovor dobio Marić
Tužilaštvo Kantona Sarajevo još radi na predmetu Emira Zlatara, bivšeg direktora KJKP Tržnice-pijace, i čeka se tužilačka odluka, potvrdila je za Faktor Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS
07.01.2020. u 21:34
get url
text

Prema izvještaju Finansijske policije FBiH iz juna 2016. godine, u periodu od 01. januara 2014. godine do 31.oktobra 2015. godine Emir Zlatar je bio na direktorskoj poziciji i tada je počinio niz nepravilnosti u poslovanju KJKP Tržnice-pijace.

-Tužilaštvo Kantona Sarajevo još radi na predmetu Emira Zlatara, bivšeg direktora KJKP Tržnice-pijace, i čeka se tužilačka odluka - potvrdila je za Faktor Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.

Finansijska policija je u izvještaju koji je prije skoro tri godine dostavljen Tužilaštvu KS, utvrdila da su velika sredstva preduzeća potrošena na reprezentaciju, putovanja, niz predmeta i prehrambenih artikala koji nisu mogli biti uknjiženi na preduzeće.

Zastupnik SBB-a u Skupštini KS Zvonko Marić je prošle godine zatražio od  tadašnjeg menadžmenta KJKP Tržnice-pijace da informiše  zastupnike da li to preduzeće i dalje koristi biznis karticu kojom je bivši direktor nemilice rasipao pare na privatne reprezentacije, nabavke, putovanja..

U odgovoru, direktor Jasmin Terović, koji je smijenjen u oktobru prošle godine,  obavijestio je Marića i ostale zastupnike da je "Zlatareva biznis kartica" ugašena odmah nakon njegovog odlaska sa čelnog mjesta u Tržnicama krajem 2015. godine.

Zastupnicima su dostavljeni i dijelovi izvještaja Finansijske policije Federacije BiH u kojima se na jednom mjestu nalaze računi koje je karticom plaćao Emir Zlatar tokom dvije godine koliko je proveo na mjestu direktora. Samo tokom 2014. godine Zlatar je po kafanama, restoranima, i hotelima potrošio preko 24 hiljade KM.

U izvještaju, također, stoji da je u periodu od prva tri mjeseca 2015. godine, prije zatvaranja kartice, Emir Zlatar "skršio" 27. 468 KM.  U Zagrebu je kupovao džemper, majice i čarape, tokom putovanja u Ljubljanu pantalone i majicu, u Beogradu je kupio djeci igračke, a sebi "Lacoste" džemper i majice. Posebna strast su mu bili parfemi koje je kupovao nemilice, ne pitajući koliko koštaju, a neki su koštali i 500 KM. O trošku firme je kupovao "namirnice za kuću", pidžame, sijalice, ograde...  "Državnim" parama tokom dvije godine mandata Zlatar je plaćao brojne hotelske račune u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, pa čak i u Sarajevu.

Direktor Zlatar je nabavio i luksuzno transportno-putničko vozilo "citroen C8" kao službeno vozilo KJKP Tržnice-pijace d.o.o. Sarajevo sa sedam sjedećih mjesta koje je, kako se navodi u zapisniku Finansijske policije, koristio kada je išao sam na "nedefinirana, suspektna i nedovoljno dokumentovana službena putovanja" i pri tome nije koristio usluge službenog vozača.

Inspektori Finansijske policije FBiH su slijedom indicija o brojnim suspektnim putovanjima utvrdili činjenicu da direktor KJKP Tržnice-pijace Emir Zaltar ima brojniju porodicu, preciznije, izdržavane osobe: supruga i četvero djece, a što je utvrđeno neposrednim uvidom u ovjerenu kućnu listu Emira Zlatara (…), te je na taj način potvrđena hipoteza da je utvrđena činjenica osnovni razlog zbog kojeg se Emir Zlatar, direktor KJKP Tržnice-pijace, odlučio za kupovinu transportno-putničkog vozila "citroen C8" za službeno vozilo KJKP, koje je isključivo koristio uglavnom za lične potrebe, odnosno potrebe članova porodice, stoji u zapisniku Finansijske policije Federalnog ministarstva finansija.

Također, nije pronađena opravdanost nabavke ovakvog vozila jer je ovo preduzeće tada već imalo automobil "audi A4" visoke klase. "Citroen C8" je popravljen o trošku firme iako za to nije postojala vjerodostojna knjigovodstvena isprava i druga potrebna dokumentacija.

Upravo ovaj "citroen C8", čiju je kupovinu Finansijska policija definirala kao neopravdanu, bio je povod zastupniku Mariću da u aprilu prošle godine podnese inicijativu da se famozni sedmosjed proda, a novac uplati u budžet KS.

-Budući je direktor KJKP Tržnice-pijace Jasmin Terović u svome izlaganju kod prezentacije izvještaja o radu svoga preduzeća kao i u odgovoru na pitanja zastupnika izvjestio Skupštinu KS o nedoličnim radnjama svog prethodnika, naročito o famoznom automobilu "citroen C8", njegovoj protivzakonitoj kupovini i korištenju, podnosim na osnovu člana 213. Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo inicijativu da Skupština Kantona Sarajevo u skladu sa članom 119. i 120. Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo donese sljedeći zaključak: Nalaže se KJKP Tržnice-pijace da izvrši prodaju spomenutog automobila i dobijeni iznos sredstava uplati u budžet KS zbog nepostojanja opravdanog razloga njegove kupovine i neracionalnog korištenja novca javnog preduzeća, što je u svom izlaganju direktor Terović naglasio. Stoga smatram da njegovu sugestiju da je izvršena nepotrebna kupovina automobila treba ozbiljno razmotriti i pristupiti na način koji sam predložio u ovoj inicijativi - stoji u Marićevoj inicijativi koju je Skupština usvojila u aprilu.

Aktuelni direktor KJKP Tržnice-pijace Alija Hodžić u svom odgovoru, osam mjeseci nakon Marićeve inicijative, pojašnjava da ovo javno preduzeće posjeduje "citroen C8", te da je istina da ono ne odgovara svojim karakteristikama tipičnom službenom vozilu.

-Međutim, ovom prilikom vas informišem da je to jedino ispravno putničko vozilo koje je na raspolaganju Upravi preduzeća, direkciji i drugim službama i smatramo da njegovom prodajom u ovom momentu ne bi dobili neka značajna sredstva, te bi preduzeće bilo primorano pokrenuti nabavku drugog putničkog vozila čime bi se morala izdvojiti veća materijalna sredstva za kupovinu novog vozila. Imajući u vidu gore navedeno smatramo da se do sljedeće kupovine puntičkog vozila koristi navedeno vozilo, baš iz razloga racionalnog korištenja novca javnog preduzeća - stoji u odgovoru KJKP Tržnice-pijace, koji potpisuje direktor Alija Hodžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.