open-navfaktor-logo
search
Univerzitet Oxford
Počinju testiranja na ljudima: Već u septembru bi mogli imati milion vakcina za koronavirus
Milion vakcina za koronavirus, na kojima rade naučnici s uglednog britanskog univerziteta Oxford, moglo bi biti proizvedeno već u septembru ove godine, puno prije nego što se očekivalo.
26.04.2020. u 17:57
get url
text

Testiranje vakcine na ljudima počet će u četvrtak, najavio je ove sedmice Matt Mancock britanski sekretar za zdravstvo.

Na vakcini rade Jenner institut i Oxford Vaccine Group, a Britanska vlada će u projekat podržati sa dodatnih 20 miliona funti, piše Telegraph.co.uk.

- Podržat ćemo projekat i dati im sva moguća sredstva potrabna da uspiju - rekao je Hancock.

Nova sredstva Britanske vlade ići će pravo na klinička testiranja, najavio je Andrew Pollard, glavni istraživač i profesor pedijatrijske infektologije i imunologije na Univerzitetu "Oxford".

- Sva će sredstva ići na razvijanje kliničkih testiranja, da bi bili sigurni da smo potpuno testirali vakcinu na zdravim odraslim osobama - rekao je Pollard za Sky News i dodao da nakon toga slijedi testiranje na drugim dobnim skupinama.

Pollard i njegov tim najavili su da će u septembru proizvesti milion doza eksperimentalne vakcine, što je puno ranije od predviđanja srručnjaka, koji su uglavnom najavljivali da će za vakcinu biti potrebno između 12 i 18 mjeseci.

Iako se još uvijek radi o ranoj fazi, testiranja na ljudim počinju naredne sedmice, a već se prave planovi za masovnu proizvodnju, pod rizikom.

To znači da će se vakcine proizvoditi u velikim brojevima, ali s rizikom da budu beskorisne ako testiranja pokažu da nisu efikasne.

Važno je dodati da britanci neće biti u povlaštenom položaju kada je u pitanju korištenje vakcine za kornavirus koju razviju univerziteti finasirani novcem poreznih obveznika. Naime, postoji dogovor sa Svjetskom zadravstvenom organizacijom po kojem je Velika Britanija pristala da sarađuje sa 20 zemalja i globalnim organizacijama te ukoliko otkriju vakcinu svoj nalaz moraju dijeliti s drugima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.