U Sudu BiH, za utorak je predviđeno iznošenje žalbe pred Apelacionim vijećem na prvostepenu presudu kojom su Rade Vlasenko, Drago Končar i Milan Krupljanin oslobođeni krivice za zločine počinjene na području Prijedora.

Vlasenko, Končar i Krupljanin, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske, optuženi su za učešće u progonu civilnog stanovništva na području Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor. Na teret im se stavljaju ubistva osam osoba na području Kozarca i Prijedora, među kojima su bile i žrtve starije životne dobi.

Za utorak je u Sudu BiH također zakazano iznošenje završne riječi odbrane optuženog Boška Devića, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za saučesništvo u ubistvima četiri civila bošnjačke nacionalnosti, počinjenim 11. augusta 1992. godine u selu Kamičak na području Ključa.

Za petak, 23. novembra, planirano je da Nenad Perović, optužen za zločine u Rogatici, svjedoči u svoju korist. On se tereti da je, kao pripadnik VRS, u noći između 2. i 3. augusta 1992., u selu Dobrašina pomogao drugom vojniku da siluje oštećenu S-2, da bi u istoj noći sam izvršio drugi oblik teškog seksualnog nasilja nad oštećenom S-1.

Sljedeće sedmice se u Sudu BiH nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Bužimu, Bosanskom Brodu, Srebrenici, Višegradu, Ilijašu, Zavidovićima, Zaklopači, Sarajevu, Stocu i Sanskom Mostu, javio je BIRN BiH.